2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mengele második élete

Miután a holokausztot követő felelősségre vonásokat és kivégzéseket sértetlenül elkerülte, 1979-ben, több mint harminc évvel a nácizmus összeomlása után távozott az élők sorából Josef Mengele – anélkül, hogy akár egy napot is börtönben töltött volna. A Halál Angyalaként ismertté vált náci doktor 1949-ben szökött Dél-Amerikába. Élete bujkálással eltöltött utolsó három évtizedéről keveset tudunk, ám egyes vélekedések szerint nem kizárt, hogy folytatta az auschwitzi táborban megkezdett emberkísérleteit.

Élet és halál ura

Mengele auschwitzi haláltáborban végzett tevékenysége közismert: 1943-tól fogadta a rabokat, kesztyűben és fehér köpenyben várta az emberszállítmányokat, és döntött arról, hogy kinek van joga élni és kinek nem. Előbbiek orvosi kísérleteihez szolgáltak alanyként, míg a halálra ítélteket kivégzésük után felboncolta. „Főként az ikrek érdekelték: háromezrükön folytatott kísérleteket, melyeket közülük végül csak 285-en éltek túl” – magyarázza Gilberto Corbellini, a római La Sapienza egyetem orvostörténésze. „Kísérleteinek, melyek a szadizmus és a rasszista ideológiába vetett vakhit keveredésének jegyeit hordozták magukon, nem volt semmiféle tudományos alapja. Mengele álma a fajnemesítés, azaz az árja faj kiválasztása és fenntartása volt.”


Laboratóriumában, Auschwitz 10-es blokkjában rendszeresek voltak az altatás nélkül végzett operációk, csonkítások, valamint a lepra- és tífuszbaktériummal történő oltások. Mengele keresztezett vérátömlesztéseket hajtott végre, emberek összevarrásával sziámi ikrek létrehozására tett kísérletet, szemükbe különféle folyadékokat csepegtetett, hogy megváltoztassa azok színét, kasztrálást, sterilizálást végzett, és embereket fagyasztott le.

Egy ilyen emberről természetszerűleg különféle vérfagyasztó történetek, pletykák születtek, melyek körét az olyan filmek, mint A brazíliai fiúk, vagy a Dél-Amerikában állítólagosan folytatott, ikreken végzett kísérleteiről szóló könyvek jelentősen bővítették. A történészek számára mindezek persze csak legendák, ugyanakkor a Halál Angyalának második életéről egyre több hitelesnek mondható információ kerül napvilágra.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2013. tél számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár