2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Bartal Csaba

Főszerkesztői köszöntő - 2013. tél

Kedves Olvasó,

fő témánkra, a nagy szerelmi kettősökre, talán fel sem kell hívni a figyelmüket, a Múlt-kor reflektorcsóvájába választott párok nevei önmagukért beszélnek. Történeteikben meghökkentő, hogy az egymásratalálások milyen apróságokon múltak.Ahogy a nagy történelmi pillanatok is: elképesztő szerencséken és tragikus véletleneken.

Ilyen lehetett Josef Mengele esete is.

Auschwitz rettegett orvosa, a Halál Angyala banális módon slisszolt ki a szövetségesek markából a háború utáni Németországban. Dél-Amerikában talált mene- déket – átmenetileg. Az izraeli titkosszolgálat ugyanis hajtóvadászatba kezdett
a náci háborús bűnösök után, és rövidesen felfedezték az ő tartózkodási helyét is.

Csakhogy ezzel egy időben meglett Adolf Eichmann is. És a szerencse/véletlen faktor itt jelentkezett: nem merték egyszerre mindkét férfit elrabolni, ezért választaniuk kellett. Eichmann vagy Mengele? A végeredmény ismert: Eichmannt elkapták, elítélték, kivégezték. Mengele pedig rögvest felszívód(hat)ott.
Nagyjából így mehetett annak idején Auschwitzban is, amikor Mengele ítélt élők felett: jobbra vagy balra. Életben maradsz, vagy azonnal meghalsz.

Elképesztő szerencséje volt, hogy nem kapta vissza a sorstól mindezt. Mert
 a Moszad simán dönthetett volna úgy is, hogy Eichmann marad, Mengele utazik.

De nem így történt. Így fordulhatott elő, hogy a Mengele második élete című cikkünket egy eddig soha nem látott, igazi fotóritkasággal kezdjük: Mengele szűk körben vacsorázik egy étteremben a 39-es asztalnál. Angyali mosollyal az ajkukon néznek bele a kamerába valamikor a hetvenes évek közepén.

Mengele sorsát sokáig homály fedte, de most vége a szóbeszédnek. A legújabb kutatási eredmények bebizonyították – fotókkal is –, hogy pontosan mi történt vele 1945 után.

Ilyen és ehhez hasonló történelmi tényekkel próbáltunk kedvükre tenni 2013-ban, és teszünk 2014-ben is. Ez a Múlt-kor.

Köszönjük, hogy bennünket olvasnak.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2013. tél számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár