2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Exkluzív felvétel Robert Capa hangjával

2013. október 24. 11:27 MTI

Előkerült egy exkluzív hangfelvétel, amelyen az utókor először hallhatja Robert Capa hangját. A fotótörténet egyik legjelentősebb, magyar származású haditudósítójával 1947-ben készített interjút a fotóművész születésének századik évfordulója alkalmából a New York-i Nemzetközi Fotográfiai Központ és a Libération című francia napilap kedden tette közzé honlapján.

A WNBC amerikai rádióban készült 23 perc 35 másodperces angol nyelvű felvételen Robert Capa - akit a műsorvezetők Bobnak szólítanak - az életrajzáról megjelent kritikákról, a Szovjetunióban John Steinbeckkel tett utazásáról, az egyik leghíresebb képéről, a spanyol polgárháborúban 1936-ban készült A milicista haláláról és a póker iránti szenvedélyéről beszél.

Elmondja azt is, hogyan és miért váltott nevet, és hogy mennyire megrázta egy amerikai katona halála, aki tőle három méterre vesztette életét 1945. április 18-án Lipcsében. A világhírű Magnum fotóügynökség megalapításáról viszont érdekes módon nem esik szó.

A felvételen azt meséli, hogy a harmincas évek közepén határozta el, megváltoztatja a nevét, és valami amerikai hangzásút keres. A Robert valamint a Capa is elég amerikainak tűnt számára, ráadásul a Capa nevet könnyű is volt kiejteni. Így találta ki Bob Capát, a híres amerikai fotóst, aki Európába érkezett. Ezzel a névvel adta el a Franciaországban készült fotóit, amelyeket így dupla áron vásároltak meg a helyi lapok.

A Libération szerint az interjút 1947. október 20-án az NBC-hez tartozó helyi rádió, a WNBC stúdiójából reggel fél kilenckor sugározták. A stúdióban a Hi Jinx! magazin két műsorvezetője, Jinx Falkenburg manöken és férje, Tex McCrary volt jelen. Vendégük aznap reggel - két nappal 34. születésnapja előtt - Robert Capa volt, akit a Slightly Out of Focus (Enyhén életlen) címmel megjelent önéletrajzi kötete apropóján hívtak meg. A lap szerint eredetileg úgy volt, hogy Steinbeck is részt vesz a beszélgetésen, de az író torokgyulladása miatt lemondta az interjút.

Brian Wallis, a New York-i Nemzetközi Fotográfiai Központ főkurátora, műgyűjtő vette észre az eBay árverési portálon, hogy az Egyesült Államokban valaki eladásra kínál rádiófelvételeket, köztük a Capával készült interjút. Wallis kínálta a legtöbbet, így az árverésen sikerült megszereznie az egyedülálló felvételeket tartalmazó vinyl-lemezt, amelyet a közeljövőben fog digitalizálni a New York Public Radio - írta a Libération.

"Mindannyian teljesen fel voltunk kavarva. Egyszer csak itt volt, mellettünk, közel hozzánk. Csak ez az egy dimenzió hiányzott belőle, a hangja, amely kevésbé mély, mint képzeltük, egyszerre melankolikus és játékos, és ez az utánozhatatlan (magyar) akcentus.... Capa, aki több nyelven is elboldogult, németül és spanyolul is, 1941-től az angolt használta, úgy is írt" - mondta a lapnak Cynthia Young, a Nemzetközi Fotográfiai Központ Capa-gyűjteményének vezetője és asszisztense, Pauline Vermare.

A Budapesten Friedmann Endre néven született világhírű fotográfus október 22-én lenne 100 éves. A Magyar UNESCO Bizottság javaslatára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 2013-ban Robert Capa születésének centenáriumát felvette azon évfordulók közé, amelyeket megünneplésre méltónak talál. http://www.icp.org/robert-capa-100

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár