2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Budapesten a fotótörténet klasszikusainak színe-java

2013. szeptember 30. 08:40

Henri Cartier-Bresson, Lewis Hine, Dorothea Lange, W. Eugene Smith, no és a magyarok: Kertész, Munkácsi, Capa, Kinszki és Angelo; portrék és szocifotók, háborús képek és street-fotók. Az egyetemes és a magyar fotótörténet legnagyobb alakjainak legismertebb képei szerepelnek Howard Greenberg „utazó” New York-i kollekciójában, amelyből a budapesti Mai Manó Házban jelent meg válogatás szombaton.


Henri Cartier-Bresson, Madrid, 1933

Amit eddig legfeljebb albumokban vagy az interneten láthattunk, azt szeptember 28-tól Budapesten most néhány centiméterről megcsodálhatjuk. Howard Greenberg a svájci Musée de l’Elysée után Magyarországra, a budapesti Magyar Fotográfusok Háza-Mai Manó Házba hozta egyedülálló, 138 fotóból álló gyűjteményét.

Howard Greenberg a New York-i fotográfiai szcéna egyik fontos szereplője, az elmúlt harminc évben több mint ötszáz, kiváló minőségű nyomatot gyűjtött össze nagy műértéssel és -gonddal. Kincses Károly fotómuzeológus, társkurátor a pénteki sajtóbejárás alkalmával elmondta, hogy ilyen kvalitású válogatás még nem volt kiállítva Magyarországon. Hozzátette: magánkézben kevés ilyen gyűjtemény van a világon, sok múzeum pedig megirigyelhetné Greenberg kollekcióját.

Ruth Orkin, Egy amerikai lány Olaszországban 1951 (© Ruth Orkin Courtesy of Howard Greenberg Collection)

Greenberg igazán maradandót alkotott: amellett, hogy hozzájárult a háború utáni fotográfiai színtér feledésre ítélt New York-i alakjainak elismertetéséhez, felfedezte és széles körben bemutatta a cseh avantgárd képviselőinek korszakos jelentőségű munkáit. A vintage kópiák szerzői között a fotótörténet klasszikus szerzőit találjuk: Manuel Álvarez Bravo, Josef Koudelka, Henri Cartier Bresson, Lewis hIne, Jacob Riis, Dorothea Lange, Irving Penn, illetve néhány magyar, illetve magyar származású művész, Kinszki Imre, André Kertész, Wegee, Robert Capa, André Kertész, Munkácsi Márton és Angelo képei szerepelnek a tárlaton.

 

Fotográfia felsőfokon. Válogatás Howard Greenberg gyűjteményéből

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház. 2013. szeptember 28 - 2014. január 5.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár