2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közel Capához

2013. október 16. 16:55 MTI

Közeli barátok visszaemlékezései alapján alkothat képet a néző Robert Capáról, a világhírű magyar származású fotóművészről a Közel Capához című magyar dokumentumfilmből, amelyet Kékesi Attila készített.

A rendező az MTI-nek elmondta, hogy amikor 2008-ban belefogtak a filmbe, Capáról nagyon keveset tudtak Magyarországon. A fotós egykori lakhelyén még emléktábla sem volt, miközben (Friedmann Endreként) Magyarországon született és 18 évig itt élt. Kékesi Attila hozzáfűzte: szinte kötelességének érezte, hogy emléket állítson a fotósnak.

A film kísérlet arra, hogyan lehet egy olyan emberről filmet készíteni, akinek hatalmas legendáriuma van, és minden irányból ellentétes véleményeket, meggyőződéseket hallani róla. "Alapvetően magát az embert akartam megmutatni" - mondta, hozzáfűzve: szándéka az volt, hogy a film segítségével közel kerüljünk Capához, ezért is választotta ezt a címet.

A mű gerincét a fotós öt háborúban való részvétele és a Ludwig Múzeumban 2009-ben megrendezett kiállítás termeinek végigjárása adja, erre épülnek a Robert Capát (1913-1954) közelről ismerő emberek személyes hangú visszaemlékezései. A mesélők között van a fotós Franciaországban élő másod-unokatestvére vagy a közeli barát, John G. Morris, aki a normandiai partraszállásról készült híres Capa-fotókat közlő Life magazin, valamint a Magnum fotóügynökség főszerkesztője volt.

Kékesi Attila többféle filmkészítői stílust próbált összehangolni: a film alapját adó kutatást, a kiállítás által felölelt munkásság bemutatását és a személyes szálat, a visszaemlékezéseket. A rendező kiemelte: amint alaposabban megismerte Capa munkáit, azt tapasztalta, hogy bár a mostaninál rosszabb technikával dolgozhatott, egy-egy tekercsén csaknem minden második képen meg tudta ragadni az igazán fontos pillanatot és kompozícióban is mindig helyén voltak a fotói a háborús viszonyok között is.

Szepesi István, a film producere beszámolt arról, hogy az 50 perces dokumentumfilm visszaemlékezői között van a magyar származású Hollandiában élő fotóművész, Ata Kandó, aki az idén 100 éves. Megjegyezte: akik ismerték Capát, és pályatársai, barátai voltak, azok közel ilyen korúak, tehát az utolsó pillanatban voltak ahhoz, hogy olyanokkal beszéljenek, akik személyesen ismerték a fotóst. A visszaemlékezők között van például Erich Lessing fotóművész és megszólal Besnyő Éva fotóművész lánya.

A cél egy magyarok által készített, bizonyos szempontból hiánypótló film elkészítése volt, amely a fotográfus születésétől 1936-ig tartó időszakot is jobban feldolgozza. A producer kiemelte: Capát Magyarországhoz számtalan kapocs, barátok fűzték, történetek kapcsolódnak hozzá, és a fotós végig megőrizte nyelvét. A filmből sok új információt tudható meg Capáról - tette hozzá. "A Capa-legendárium óriási, és évről-évre előkerülnek újabb információk, képek, mindig történik valami Robert Capa körül" - hangsúlyozta Szepesi István.

A filmet a fotográfus születésének századik évfordulója előtt nem sokkal, kedden mutatták be telt ház előtt a Magyar Nemzeti Múzeumban látható Robert Capa - A játékos című kiállításhoz kapcsolódva. Szepesi István szerint még folynak a tárgyalások a képek jogdíjairól, ám a tervek szerint hamarosan elindulhat a film forgalmazása. A nagyrészt saját forrásból, a Nemzeti Kulturális Alap 900 ezer forintos támogatásával készült film forgatókönyvét Kékesi Attila rendező, Szepesi István és Hámor Éva írta, az operatőr a rendező mellett Hajdu János, a vágó Pap Levente volt, a zene Németh Gábor munkája.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár