2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megnyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

2013. augusztus 29. 13:11 MTI

Októberben megnyílhat a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, amely a magyar fotográfia intézményeként, kortárs kiállítóhelyként és képzési helyként fog működni.

Kiállítóhely és rendezvényközpont

Az új kortárs vizuális intézmény és szakmai rendezvényközpont létrehozását Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára jelentette be, aki a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta: megalakult a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Nonprofit Kft. A száz százalékos állami tulajdonú szervezet indulásához és működéséhez 155 millió forintos támogatást ad a kormány, a jövő évi működésre pedig 198 milliót kap az intézmény.

Halász János felidézte, hogy a magyar fotográfia mindig is a világ élvonalához tartozott, és a művészet vezető értékeit képviselte, ennek ellenére az elmúlt években a háttérbe szorult. Az államtitkár hangsúlyozta: ezt a hiányt pótolja most a kulturális kormányzat két fontos döntéssel. Az egyik a budapesti Ötvenhatosok terén egy új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes kialakítására vonatkozik, ebben kap helyet a Magyar Fotográfiai Múzeum is, a másik pedig a Robert Capa Központ megalapítására.

A Nagymező utcai Ernst Múzeum épületében kialakítandó, a világhírű magyar származású fotóriporterről, Robert Capáról (1913-1954) elnevezett központ vezetésére Kőrösi Orsolyát, a Magyar Fotográfusok Házának jelenlegi vezetőjét kérték fel, akinek feladata a két intézmény munkájának összehangolása is. Halász János kiemelte: a vezető a magyarországi fotóstársadalommal együttműködésben szeretné a programot elindítani, az intézményt működtetni.

A központ öt fő feladatot fog teljesíteni. Kiállítóhelyként és rendezvényközpontként működik, így a kortárs szakmai közösségi központ funkcióját is betölti. Megalapítja a Magyar Fotográfiai Nagydíjat, amelyet először az idén adnak át, Robert Capa születésének október 22-i, 100 éves évfordulójához kapcsolódóan. Feladata a világhírű magyar fotóriporterek munkásságának kutatása, kiállítóhelyként népszerűsítése, közte kiemelt feladatként a Capa-fotóhagyaték gondozása, együttműködve a Magyar Nemzeti Múzeummal. Halász János kitért arra, hogy az állam 2008-ban vásárolta meg a hagyatékot, amelyet azóta a múzeum gondoz, az új központhoz várhatóan a feldolgozás és a folyamatos bemutatás kerül.

Az intézmény képzési központként is működni fog, amely fotórestaurátori műhelyt is felállít és működtet. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy nem múzeum, hanem vizuális rendezvényközpont lesz kiállítóhellyel, oktatási helyszínnel, és nemzetközi kapcsolattartó intézmény funkcióval a fotográfia területén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár