A vörösterror 133 napja

Magyar emlékek a Hofburg kincstárában

2012. december 11. 16:48 MTI

Több száz év történelme köti össze egymással Magyarországot és Ausztriát. Az osztrák fővárosba látogató turisták mindenekelőtt "a császári Bécs" műemlékeivel találkoznak. Az talán kevésbé ismert, hogy a közös történelmet is számtalan tárgyi emlék őrzi Bécsben, olykor valódi kincsek is.


A Hofburg

A Habsburg uralkodók rezidenciája, a Hofburg egyik csendes udvarából nyílik a mai Kincstár (Schatzkammer). Az épületegyüttesnek ez a szárnya a Hofburg legrégebbi részéhez tartozik, és a burgundi vörösre festett, reneszánsz kori Svájci-kapun (Schweizertor) át közelíthető meg. E múzeum termeiben őrzik az osztrák császári koronát, az osztrák főhercegi süvegek egy példányát és a Német-Római Császárság koronáját is. De az itt őrzött műtárgyak nem utolsósorban arról is mesélnek, hogy az európai népek és dinasztiák történelme milyen szorosan összefonódott egymással.

Páll Csilla nagy lelkesedéssel osztja meg gazdag ismereteit az érdeklődővel. Magáról elmondja, hogy Budapesten született, Bécsben és Olaszországban nevelkedett. Németországban végezte egyetemi tanulmányait művészettörténet szakon, és harminc évig Münchenben és környékén élt. 2006 óta él ismét Ausztriában, és mint fogalmaz: szabadúszó művészettörténész.

"tt feltámadt bennem a vágy, hogy mélyebben érdeklődjek az Osztrák-Magyar Monarchia és a közös történelmünk iránt, és ezeket az ismereteket mások számára is elérhetővé tegyem" - meséli. A bécsi Művészettörténeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum) Baráti Köre számára tart előadásokat - szavai szerint nagy érdeklődés mellett - magyar történelemről műtárgyakon keresztül. Előadásai bécsi magyar egyesületek figyelmét is felkeltették, a Kincstárban egy bécsi magyar iskola lesz a következő csoportja.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!