2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Öt filmes mítosz a Titanicról

2012. április 15. 11:24

Smith kapitány halála

Keveset tudunk a kapitány utolsó óráiról, de Smith kapitányt az emlékezet hősként őrizte meg, annak ellenére, hogy láthatóan nem vette komolyan a jégről szóló figyelmeztetéseket, és nem rendelt el lassítást, miközben jeghegyet jelentettek a hajója közvetlen útjában.

„Tudta, hogy hány utassal és hány üres hellyel hagyták el az első mentőcsónakok a hajó oldalát, ő engedte meg, hogy a csak részben megtelt csónakok elhagyják a fedélzetet” – mondta az egyik kutató, Louden-Brown. Az első 65 férőhelyes hajó 27 embert vitt magával, de később sem fordultak vissza, hogy felvegyék a túlélőket.

„A történelem szerint Smith kapitány hősi halált halt. Szobrot is emeltek az emlékére. Történetek keringtek róla, amely szerint karjában egy gyermekkel úszik a fagyos vízben, de ezek sohasem történtek meg” – tette hozzá Louden-Brown. Smith kapitányt tartják felelősnek az összes hibáért. Nem adott ki általános érvényű parancsot a hajó elhagyására, ami azt eredményezte, hogy sok utas nem ismerte fel, mekkora veszélyben is van.

John Graves egyetért azzal a felvetéssel, hogy azon a végzetes éjszakán „Smith, úgy tűnik, eltűnt az éterben.” Úgy véli, hogy a kapitányon a trauma jelei mutatkoztak, amikor rájött, nincs elég mentőcsónak. „Lelkiállapotát jól illusztrálja az a tény, hogy az Olympic és a Titanic felépítését összekeverte. Az utóbbi sétafedélzete részben le volt zárva, mégis elrendelte, hogy innen kell a hajókba beszállni, nem pedig a tágas fedélközből.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár