A vörösterror 133 napja

Csúszhat a megújuló Mohácsi Történelmi Emlékhely átadása

2011. június 26. 14:09 MTI

A kivitelezés elhúzódása és az alvállalkozók közötti elszámolási viták miatt bizonytalanná válhat a megújuló Mohácsi Történelmi Emlékhely augusztus 29-re tervezett átadási ünnepségének időpontja.


Buchert Eszter, a beruházó Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóhelyettese elmondta: a kivitelezőnek június 30-ig kellene befejeznie az építkezést. Bár még nem jelezte, hogy az átadás csúszni fog, a jelenlegi 80 százalékos készültségi szintből arra lehet következtetni, hogy a fogadóépület a hátralévő kevesebb mint egy hét alatt valószínűleg nem készül el. Megjegyezte, hogy a határidőt már többször módosították, a legutóbb azzal a kikötéssel, hogy a kivitelező június 15-től napi félmillió forint kötbért köteles fizetni.

Az igazgatóhelyettes rámutatott arra: ha a kivitelezés elhúzódik, kevesebb idő lesz a belsőépítészeti munkák elvégzésére, a fogadóépületbe tervezett kiállítás berendezésére, az étterem és egyebek mellett a büfé kialakítására. Ebből adódóan bizonytalanná válhat a megújuló emlékhely átadási ünnepségének időpontja. A ceremóniát az 1526-os mohácsi csata évfordulóján, augusztus 29-én kívánják megtartani, az eseményre Schmitt Pál köztársasági elnököt és Orbán Viktor kormányfőt is várják.

Buchert Eszter szólt arról is, hogy tudomása szerint a munkálatokat az alvállalkozók közötti anyagi viták is nehezítik. A nemzeti park a műszaki ellenőr teljesítésigazolásai alapján fizet a fővállalkozónak, amely teljesít a fő alvállalkozóknak. A pénzek további mozgására azonban nincs rálátásuk, csak arról értesültek, hogy több alvállalkozó nem kapta meg a munkájáért várt összegeket.

A nemzeti park ennek kapcsán annyit tehetett, hogy kérte a fővállalkozót és az érintett fő alvállalkozót az ügy rendezésére. Az igazgatóhelyettes megjegyezte: a beruházás 354 millió forintos költségéből 200 millióról készült teljesítésigazolás a fővállalkozó számára, ebből 130 milliót már ki is fizettek neki.

Domonkos Éva, a történelmi emlékhelyen lakatosmunkákat végző VRS COOP Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy a várt mintegy 6 millió forintból eddig kevesebb mint félmilliót kapott munkájáért. Magyarázata szerint ez azért lehetséges, mert a fő alvállalkozó nem állít ki teljesítésigazolásokat a független műszaki ellenőr által átvett munkákról. Az ügyvezető tudomása szerint a cég vele együtt hét alvállalkozónak tartozik egyenként 5-20 millió forinttal, ennek következtében ezen társaságok csőd közeli helyzetbe kerültek.

A Mohácsi Történelmi Emlékhely megújítása része a Duna-Dráva Nemzeti Park, a siklósi, valamint a mohácsi önkormányzat több mint egymilliárd forintos komplex turisztikai fejlesztési programjának. A 80 százalékos európai uniós támogatást élvező projekt keretében az emlékhelyen egy húsz méter átmérőjű, kör alaprajzú, üvegkupolával fedett négyszintes új fogadóépületet emelnek, amely állandó és ideiglenes kiállításoknak ad helyet, de lesz benne büfé, ajándékbolt, információs pont, rendezvényterem és látogatóközpont is. Ezen kívül felújítják a sírkertet, a környező erdőkben történelmi tanösvényt és íjászpályát alakítanak ki.

A komplex fejlesztési program részeként szintén Mohácson vízi sporteszköz- és kerékpárkölcsönzőt nyitnak, pincéket újítanak fel, de jut pénz a Duna-parton partfalrendezésre is. Siklóson részlegesen felújították a várat, az építmény május végén újra megnyílt a látogatók előtt. A beruházásokra azért van szükség, mert ezek a látványosságok az 1970-es, 1980-as évek óta veszítettek népszerűségükből. A nemzeti park és a két érintett önkormányzat szeretné, ha a rekonstrukciók és az új élményelemek révén a siklósi vár, a mohácsi emlékhely, sőt egész Dél-Baranya vonzóbbá válna a turisták számára.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!