2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

A mohácsi csata központi helyszínét kutatják Majs közelében

2011. április 5. 15:07 MTI

Leletgyűjtésbe kezd az 1526-os mohácsi csata egykori feltételezett központi helyszínén, Majs közelében a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága és a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete a hét végén, hogy gazdagítsa az ütközettel kapcsolatos ismereteket.


"A kutatásban részt vevő hadtörténészek, régészek és régészhallgatók a korábban megkezdett geofizikai felmérésekkel párhuzamosan talajradaros vizsgálatokat végeznek és szisztematikus leletgyűjtésbe kezdenek Majstól keletre, az egykori Földvár település helyén" - mondta Bertók Gábor, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának régésze, a munkálatok egyik vezetője.

Közlése szerint korabeli leírások, dokumentumok és a legújabb kori kutatások szerint valószínű, hogy Földváron volt a csata döntő mozzanata: ott állt meg a magyar lovasság rohama és akadt el a magyar gyalogság is a janicsárok puskatüzében. Miután II. Lajos seregének lendülete megtört, súlyos vereséget szenvedett.

Bertók Gábor reményét fejezte ki, hogy a hadtörténeti intézet Négyesi Lajos vezette kutatócsoportjával együtt találnak a csatához köthető földműveket, tömegsírokat, és lehetőségük lesz a középkori Földvár település feltérképezésére is. "Feladatunk nem könnyű, hiszen több mohácsi csata is volt, és más korszakok leleteivel, például középkori, római kori és őskori tárgyakkal, maradványokkal is találkozhatunk a területen, tehát azokat szét kell válogatnunk" - tette hozzá a régész. Mint megjegyezte, a feltárás nincs időhöz kötve, vállalkozásuk költségeit a Nemzeti Kulturális Alap támogatásából és egyebek mellett európai uniós forrásokból teremtik elő.

Buchert Eszter, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy az 1526-os mohácsi csata helyszínén folyó kutatások nemcsak a leletanyag gazdagítása, a történelmi ismeretek bővítése miatt fontos, hanem azért is, mert felhívja a figyelmet a csatahelyszínek jelentőségére, védelmük fontosságára. "A csaták helyszíneit óvni és becsülni kell. Ezek a helyek Magyarországon kevésbé, Nyugat-Európában azonban nagyon népszerűek és sok látogatót vonzanak" - magyarázta az igazgató-helyettes.

Az 1526. augusztus 29-én megvívott mohácsi csatában a Magyar Királyság 25 ezer fős serege került szembe az Oszmán Birodalom mintegy 60 ezres haderejével. A magyarok vereségével az ország 1541-ben három részre szakadt, és 150 évig tartó török hódoltság következett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár