2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Megoldódhat a marlborough-i domb rejtélye

2011. június 2. 10:20 The Guardian

Sokkal régebben építették Marlborough-t, mint azt korábban gondolták, a mesterséges domb a feltételezések szerint "nagytestvérével", Silbury Hill-lel lehet egyidős.


A domb generációkon át a Marlborough College diákjai számára igazi versenyterep volt, mindenki azért tülekedett, hogy elsőként ő mászhassa meg, majd büszkén kiáltsa azt világgá. A wiltshire-i iskola területéhez tartozó építmény a kutatók fantáziáját is megragadta: ők most azt állítják, hogy a prehisztorikus domb történelmi fontossággal bír.

Az ásatások után kiderült, hogy a domb 4400 éves, így nagyjából egyidős a mellette található, sokkal ismertebb Silbury Hill-lel. A feltáráson dolgozó egyik régész szerint a felfedezés fantasztikus; mindkét neolitikum kori építményt több generáció hordta össze, mire végső formájuk kialakult.

A Marlborough-ról korábban azt hitték, hogy a 11. századból való, s a normann invázió után ötven évvel később épült kastély alapja volt. A 19 méter magas „hegyből” vett növényi szénminták viszont azt valószínűsítik, hogy az építmény i.e. 2400-ra datálható. A minták azt bizonyítják, hogy a domb akkor épült, amikor a helyi törzsek Wiltshire-ből mészkövet gyűjtöttek a Stonehenge-hez és Avebury kőgyűrűihez.

A Marlborough-t szokás „Silbury kistestvérének” is nevezni az Avebury külvárosában található mesterséges hegy után, amely Európa legnagyobb emberi kéz alkotta hegyének számít – a felfedezésnek köszönhetően Marlborough lett a második legmagasabb ilyen jellegű építmény a szigetországban, de hogy Európában is az lesz-e, annak bejelentésére még várni kell.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár