2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Disznóöléssel ünnepelték a halál győzelmét Stonehenge-nél

2010. április 12. 11:50 Discovery News

A legújabb felfedezések szerint Stonehenge a halálkultuszokban tölthetett be kulcsszerepet, és ott a téli napforduló alkalmával a tavasszal született disznókat vágták le.

A kutatók a dartmoori Cut Hill közelében kilenc, megalitikus építményt fedeztek fel, amelyek időben megelőzik a leghíresebb kőkört, és bár hasonló tájolással, de jóval korábban, i.e. 3500 körül épülhettek. Környékükön nagyon sok jel utal a kőkori halottkultuszra, és az összehasonlító vizsgálatok alapján úgy vélik: Stonehenge is egy ezekhez hasonló temetőszentély lehetett.

A British Archaeology című szaklap legújabb számában megjelent beszámoló egyébként egy korábbi kutatást támaszt alá: ahogy arról mi is beszámoltunk, a helyszínen talált emberi maradványok radiokarbon-datálása szerint a kőkör környékén a halállal kapcsolatos, hamvasztásos szertartások lehettek a leggyakoribbak.

Mike Pitts, a lap főszerkesztője szerint a maradványokból alapján a zarándokok a téli napfordulón a tavasszal született malacokat sütötték és ehették meg rituálisan. A nap ezért csak a rítus időpontját jelezhette, és az érkezőknek esze ágában sem lehetett, hogy csak magát a napot imádják, mint azt korábban többen feltételezték. A hússütés mintegy másodlagosan lehetett a mai halotti torokhoz hasonló esemény, ahol a halált köszöntötték és búcsúztatták a legsötétebb napon.

Pitts persze elfogult, és a téma szakértőjeként úgy gondolja, hogy ezen kövek építésének jelentősége a piramisokhoz és a Húsvét-sziget hatalmas kőfejeihez mérhető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár