2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Őskori GPS Britanniából

2011. április 21. 12:15 MTI

Magaslatokon emelt kőépítmények, egyfajta őskori GPS-rendszer segítségével tájékozódtak 5000 évvel ezelőtt a brit szigetek lakói, akik magas szintű mérnöki tudásról tettek tanúbizonyságot - állítja Tom Brooks angol író-történész, aki elméletét a Prehistorikus mértan Britanniában (Prehistoric Geometry in Britain) című könyvében foglalta össze.


A szerző másfélezer őskori helyszínt vizsgált meg Norfolk-grófságtól Észak-Walesig, beleértve az óriási faragatlan kövekből álló emlékoszlopokat (megalitokat), a magaslatokon emelt erődítményeket, táborokat és az olyan kőköröket, mint a híres Stonehenge. Az összes objektum egymástól látótávolságban volt.

Ahogy azt már korábban is bemutattuk, GPS segítségével Tom Brooks meghatározta a prehistorikus építmények közötti távolságot, s ezek egymáshoz való viszonyát. Az író-történész meglátása szerint a helyszínek hatalmas, egyenlőszárú háromszögeket alkotnak, amelyeknek "hegye" a következő helyszínre mutat. Némely háromszög esetében a szárak hossza elérte a 100 mérföldet (160,9 kilométert), s az őskori "földmérők" egy-egy esetben legfeljebb 100 métert hibáztak. "Gyökeresen felül kell vizsgálnunk kőkorszaki őseinkre vonatkozó nézeteinket, akiket hajlamosak vagyunk primitív barbároknak tekinteni"- jegyezte meg Tom Brooks.

A szerző szerint a kőkorszaki helyszínek ötezer évvel ezelőtt épültek, amikor a brit szigetek lakossága épp csak kezdett magához térni a jégkorszak okozta "trauma" után. Az alacsonyabban fekvő területek elmocsarasodtak, így értelemszerűen a magaslatokon telepedtek meg az emberek. A népesség növekedésnek indult, s elkezdte felfedezni a brit szigeteket, ehhez pedig tájékozódniuk kellett.

A háromszögekre épülő navigációs rendszer, amely behálózta az ősi Britanniát, eligazította a kereskedőket, de segített hazatalálni az új helyszínek építésén dolgozó munkásoknak is. "Ezeket a háromszögeket két évezreddel azelőtt hozták létre, hogy a görögök 'feltalálták' a mértant. A világ leghatalmasabb mérnöki projektjével állunk szemben" - hangsúlyozta Tom Brooks.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár