2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Titokzatos dombot vizsgálnak a sherwoodi erdőben

2011. január 4. 09:48 BBC News

Egy titokzatos, öt évvel ezelőtt felfedezett temetkezőhely nyomába erednek a régészek januárban Nagy Britanniában: a sherwoodi erdő közepén magasló domb a térség valódi történetének megismerésében segíthet majd.


A sherwoodi erdőben öt évvel ezelőtt fedezték fel azt a szabadtéri gyülekezőhelyet, ahol korábban a vikingek vitatták meg vitás ügyeiket. Pár hét múlva a szakértők a helyszín tudományos felmérést is elkezdik majd, hogy kiderítsék, mekkora helyről van szó pontosan, és van-e ott bármilyen régészeti emlék.

A helyszínt három helyi történész egy kincsvadászat során fedezte fel. Lynda Mallett, Stuart Reddish és John Wood egy 200 éves dokumentum alapján az ősi, angolszász Mercia és Northumberland közötti határvidék nyomait kereste, és ennek során Hanger Hillen három állókövet fedeztek fel.

A további kutatások rávilágítottak, hogy a hely az 1200-as évektől Thynghowe néven szerepelt a térképeken. Ez azért is jelentős, mert míg a „thyng” szó a vikingek gyülekezőhelyét, a „howe” a bronzkori temetőket jelölte. Így a sherwoodi erdő szívében a szakemberek a már említett viking törvényhozó központon túl egy 4000 éve használt kultikus hely maradványait fedezhették fel, amelyet még az 1800-as években is használtak.

A helyszín fontosságát most az English Heritage is elismerte, és a területet a Nemzeti Emlékműjegyzékre is felvették. A helyi örökségvédők most szeretnék megismertetni mindenkivel Thynghowe jelentőségét, így a korábbi túrák mellett hamarosan iskolás csoportok számára is szerveznek foglalkozásokat a helyszínen.

A kutatók szerint ez utóbbi azért is fontos, mert bár az erdő kapcsán Robin Hoodot is imádjuk, ezáltal jobban megismerhetjük Sherwood valós történetét. Ebben segítenek a régészek is, akik január közepén a terület GPS-es felmérésével és magnetometriás vizsgálatokkal kezdik meg az előzetes vizsgálatokat.

The Friends of Thynghowe

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár