A vörösterror 133 napja

Mamutpecsenye készült az őskori konyhában

2009. június 8. 13:49 MTI, Discovery News

Egy jól felszerelt 29 ezer éves konyhára bukkantak a cseh régészek: az egykori szakácsok utoljára mamutpecsenyét készítettek. Az osztrák-szlovák határ közelében található régészeti helyszín bepillantást enged abba, hogy miként élt az első modern ember Európában.


Míg a közép-európai lakosság a szarvashúst preferálta, a felső paleolitikumban élt gravetti kultúra népe a komolyabb falatokat kedvelte. Jiri A. Svoboda, a Brno-i Egyetem Régészeti Intézetének igazgatója és kollégái ugyanis a helyszínen egy nősténymamutnak és borjának a maradványaira leltek egy 120 centiméter széles (pecsenye)sütő gödör mellett. Ám ha mamut nem akadt, megfelelt a medve, a sarki róka, a rozsomák, ahogy a ló vagy a szarvas is.

"Úgy tűnik, hogy a felső paleolitikumban Morvaország területén élt közösségek étrendjében nagyon nagy szerepet játszottak a mamutok" - hangsúlyozta Svoboda a professzor. Mint a tudós elmondta: a húst gödrökben, betemetve sütötték. "Hevítő kövekre bukkantunk a gödörben és annak környékén." A centrálisan elhelyezkedő (pecsenye)sütő gödör körül több főzőgödör helyezkedett el.

A régészek számos kagylóhéjra is rábukkantak - némelyiken vágásnyomok látszanak, másokat vörös és fekete festékkel dekoráltak. Felfedeztek rengeteg kőeszközt is - így késeket és fűrészeket, amelyek a mamuttetemek feldolgozására szolgáltak.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!