2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dokumentumok a nővérek "levetkőztetéséről"

2011. február 10. 09:36 MTI

Interaktív kiállítás nyílik a makói József Attila Múzeumban ma délután Az „Iskolanővérek – 100 éve hűséggel a makói régió szolgálatában” címet viselő tárlaton videófelvételeken számolnak be diákéveikről a szerzetesi iskolák egykori tanulói.

A Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek egy évszázada határozzák meg Makó oktató-nevelő munkáját. Az újvárosi településrészben 1910-től működtették a Búza utcai, ún. „Zárda iskolájukat”, 1935-től pedig a belvárosi fiú polgári intézményüket, egészen az államosításig.

Ebből az időszakból származó tárgyi emlékek, osztálynaplók, anyakönyvek, fényképek mellett első ízben olvashatja a nagyközönség azt a levelezést, amely az egyházi iskolák állami tulajdonba vétele ellen tiltakozó akkori csanádi püspök, Hamvas Endre, a helyi prelátus, dr. Csepregi Imre és a végrehajtó szervek közt folyt.

A korabeli iratok tanulmányozásán keresztül bepillantást nyerhetnek a látogatók a szerzetesnővérek népnyelven „levetkőztetésnek” hívott feloszlatása és civillé nyilvánítása körülményeibe és további sorsuk alakulásába.

A tárlat további érdekessége egy zárda-iskolabéli tanuló által, napjainkig vezetett emlékkönyv, a tanító nővérek, tanárok bejegyzett gondolataival, visszaemlékezéseivel. Egy eredeti örökfogadalmas kereszt mellett, első alkalommal tekinthető meg vidéken az iskolanővérek magyar rendtartományának tablósorozata, amelynek eredetije a budapesti Patrona Hungariae Gimnáziumban található meg.

A kiállítást dr. Vízhányó Ferenc, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke, Ulrik M. Monika nővér, a rend magyarországi tartományfőnöknője, valamint az oktatási intézmény, a Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Szűcs Péter nyitja meg.

A kiállítás március 31-ig tekinthető meg, közben egyfajta szellemi műhelyként működve, szabadegyetemi előadásnak, komolyzenei koncertnek is hangulatos helyszínt ad. A nagyszabású jubileumi rendezvénysorozat keretében látogat Makóra Puskely Mária SSND nővér, író, a Vatikáni Rádió magyar adásának egykori munkatársa, és Süveges Gergő újságíró, az m2 csatorna intendánsa is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár