2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkeresik a szegedi 56-os hős földi maradványait

2010. december 9. 14:59

Kováts József, a kádári megtorlás egyetlen szegedi áldozata, a dél-alföldi városban egyedül őt végezték ki az 56-os forradalomban játszott szerepéért. A történelem kegyetlen és egyben különös fintora, hogy a kivégzett hős földi maradványai nincsenek meg, Kováts Józsefnek nincs sírhelye. A szegedi Móra Ferenc Múzeum és a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum élére állt annak a kezdeményezésnek, amelynek célja, hogy kiderüljön, hová lett a forradalmár holtteste.

Kováts József haláláról szinte semmit nem tudnak a történészek. Annyi bizonyos, 1958. október 6-án végezték ki. A történeti legendáriumban olyan elemek is felbukkannak, miszerint a holttestet tudományos célzattal az anatómiai intézetnek adták át, hogy gyakorlatozzanak rajta a jövő orvosai.

1956 októberében Kováts Józsefet bízta meg a Forradalmi Tanács a fegyveres erők felügyeletével, és később e pozíció miatt kellett meghalnia. A kivégzés előtt az utolsó kívánsága az volt, hogy hozzanak neki szőlőt és friss kenyeret, mondván „lesz még szőlő, s lágy kenyér”, de a büntetés-végrehajtás emberei csak zsömlét találtak a városban. Még végakaratát sem sikerült tökéletesen teljesíteni.

A rendszerváltás környékén volt már egy feltárási kísérlet a szegedi rabtemetőben, de nem járt sikerrel, nem találták meg Kováts József földi maradványait.

Kunstár Csaba újságíró kezdeményezésére dr. Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum és Blazovich Péter, az Emlékpont intézményvezetője a napokban közös levelet írt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek. A levélírók arra kérték a minisztert, hogy rendeljen el egy alapos vizsgálatot a büntetés-végrehajtás, illetve az igazságügyi minisztérium irattáraiban, ami Kováts József kivégzésével, temetésével kapcsolatos. „Túl nagy a csönd Kováts József körül, hiszen azt sem tudjuk miért kellett így bűnhődnie ennek az életvidám fiatalembernek. Szegeden az ÁVH-s tiszteknek hajuk szála sem görbült, mégis a kommunista hatalom a legszigorúbb büntetéssel sújtotta Kováts Józsefet” – fogalmaznak a levélírók.

Kováts József húga napjainkban is jó egészségnek örvend, az idős asszony bátyja földi maradványainak azonosítása érdekében vállalja az esetleges DNS-vizsgálatot is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár