2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Kihalt a világ egyik legősibb nyelve

2010. február 8. 16:27

Utolsó képviselőjének halálával kihalt az Indiához tartozó Andamán- és Nikobár-szigeteken beszélt tíz ősi nyelv egyike, a bo, amely a világ egyik legrégebbi nyelve volt.


Az őslakos népcsoportok jogaiért küzdő Vanishing Voices of the Great Andamanese (Voga) szervezet szerint a 85 évesen elhunyt Boa szülei halála óta a legutoló, aki beszélte a bo nyelvet. A 65 ezer évesre becsült bo törzsi csoport ma már mindössze 52 lelket számláló és az újdelhi kormány támogatását élvező andamáni törzsi közösség tagja volt, s nyelvüket vissza tudták vezetni a neolitikus időszakig.

Anvita Abbi nyelvész szerint Boa Sr halálával India pótolhatatlan veszteséget szenvedett. Az asszony, aki aki túlélte az Indiai-óceánon 2004-ben végigsöprő cunamit, az utóbbi 30-40 évben egyedüliként maradt a nyelvi közösségből, és megtanulta az egyébként szintén erősen veszélyeztetett andamáni nyelvet a túlélés érdekében.

Az antropológusok álmaként emlegetett nyelvileg meglepően diverz kis indiai közösséget az elmúlt negyedévben érte utól a végzet: az andamáni két kisebb nyelvi csoportja is kihalt. A halász-vadász-gyűjtögető andamániak négy nyelvileg elkülönülő nagycsoportja régóta az Indiából behurcolt betegségektől szenved. A jaravák 250 tagja mellett az onge közösség is csak néhány száz főből áll. A sentineliek kultúrája és nyelve a mai napig teljesen elszigetelt; nagyon ellenségesek és minden kapcsolatot visszautasítanak a szigeten kívüli világgal.

A Bengáli-öböl és az Andamán-tenger között található Andamán- és Nikobár-szigeteket először Dánia gyarmatosította 1754-ben. Az 1770-es években a Habsburg Birodalom 160 főnyi osztrák és magyar katonát küldött a térségbe, hogy gyarmatokat szerezzenek. Az egyik sziget helyőrségének parancsnoka átmenetileg Magyar György lett. 1780-ban hajójuk áruval megrakodva visszatért, később a helyőrségek katonái is hazatértek. A dán gyarmatból 1868-ban brit gyarmat lett: az ötezer fős törzs nagyrészét akkor helyben le is mészárolták, a többiekkel a behurcolt betegségek végeztek. Bár lakosságukat az indiai kasztrendszeren kívül tarják számon, a szigetek most Indiához tartoznak, és indiai katonai támaszpontoknak is helyszínei lettek az elmúlt években.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár