2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ellopták Warhol sportolós képeit

2009. szeptember 14. 19:35 MTI

Egyedülálló festménysorozatnak veszett nyoma: ellopták Andy Warhol híres sportolókról készített képeit egy magángyűjteményből.

A hetvenes évek sportoló sztárjait, többek között Muhammad Alit, Jack Nicklaust, Pelét és Dorothy Hamillt ábrázoló tíz alkotásnak még szeptember elején kelt lába Richard Weisman üzletember otthonából - jelentette a Los Angeles-i rendőrség. A gyűjtő 1977-ben bízta meg Warholt a portrék megfestésével. Egyúttal a saját arcképét is elkészíttette vele, amit szintén elloptak.

A nyomozást vezető Mark Sommer szerint "tiszta munka volt", a tettesek nem dúlták fel a lakást. A selyemre festett képek az ebédlő falán lógtak. Eltűnésüket a család egyik alkalmazottja vette észre, és azonnal értesítette a rendőrséget. Egyelőre nem derült ki, hogyan jutottak be a rablók. A nyomravezetőnek egymillió dolláros (188 millió forint) jutalmat ajánlottak fel, ami a korábban az FBI-nál dolgozó szakértő, Robert Wittman szerint "igazán nem megvetendő". Mint mondta, általában a teljes érték tíz százalékát kínálják fel.

Weisman, aki egy könyvet is megjelentetett gyűjteményéről From Picasso to Pop (Picassótól a popig) címmel, közleményben jelezte, hogy neki és családjának súlyos személyes veszteséget jelent Warhol Atléta-sorozatának elrablása. Mint hangsúlyozta: ezek annyira ismert művek, hogy képtelenség aukcióra dobni vagy más legális módon érékesíteni őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár