2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Barokk művészettel feledtetnék a gazdasági válságot

2009. április 12. 14:27 MTI

A barokk évszázadai költöztek be nyár közepéig a londoni Victoria és Albert Múzeum termeibe: az Európát és gyarmatait a 17. és 18. században meghódító művészeti stílus gazdagsága "feledtetheti a látogatókkal napjaink válságát" - írta az AFP.

A "Barokk 1620-1800: a pompa korának stílusa" című kiállítás a művészeti irányzat nemzetközi jellegére helyezi a hangsúlyt, és ezzel arra is emlékeztet, hogy a globalizáció nem a pénzügyi válságokkal kezdődött. Mark Jones, a múzeum igazgatója az AFP-nek elmondta, hogy az április első napjaitól július 19-ig nyitva tartó tárlat a barokk minden vonatkozását bemutatja, az építészettől a festészeten, a szobrászaton, a grafikán, a zenén át az alkalmazott művészetekig, és követi azt is, miként terjedt el az európai befolyás térhódításával ez az irányzat az egész világon.

Az egyház nagy szerepét érzékelteti a barokk terjedésében a már az első teremben látható nagy tabló, amely Krisztina svéd királynő látványos áttérését mutatja a katolikus hitre. Egy kis német teveszobor utal a barokk szó eredetére, az állat púpja szabálytalan formájú gyöngyökből áll. A portugál barocco szó eredetileg egy szabálytalanul csiszolt követ jelölt, később a szabálytalan formájú gyöngy megnevezésére szolgált. A legszebb darabok között is figyelmet keltenek XIV. Lajos, a francia Napkirály portréi, a Gobelins műhely számára készített egyik faliszőnyeg, valamint sok szép bútor és színházi kosztüm.

A londoni múzeumban a Franciaországból elindult stílust a versailles-i kastély megjelenítései, Rómából Borromini, Bernini és Tiepolo alkotásai mellett mexikói és brazíliai példák is illusztrálják. Fontos helyet kapott a lisszaboni Sao Roque kápolna rekonstrukciója is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár