2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatalmas vízimalmot ástak ki Londonban

2009. február 18. 09:42 The Daily Mail

Egy új épület alapozása során az egyik legkorábbi brit vízimalom maradványait fedezték fel a régészek Londonban. A hatalmas épület a Temze partján épült fel, és annak elődjét még a Végítélet könyvében is megemlítették.

Az egykor óriási épületet Greenwich Wharfnál, egy új lakó- és ipari park alapozása során fedezték fel. A malom alapja 10X12 méteres lehetett, és egy 6 méter átmérőjű kerék hajthatta meg a gépeket. A maradványok nagyon jó állapotban maradtak meg, és a gerendákon a molnárok céhének jelei még ma is láthatók. A fából készült tárgyakat a kutatók most Yorkba küldték, és ott azokat a Mary Rose deszkáihoz hasonlóan tartósítják majd.

Simon Davis régész szerint a korban több vízimalom állhatott a Temze partján, közülük négyet az 1086-ra elkészült Végítélet könyve is megemlít. A régészeti helyszíneken ennek ellenére eddig nem találták meg vízimalmok nyomait, így egy hasonló 12. századi épület felfedezése fantasztikus leletnek számít.

A malomból nem maradt meg sok, ám a dendrokronológiai vizsgálatok szerint az építéshez szükséges fákat 1194-ben vághatták ki. A tesztek ezen kívül az is kimutatták, hogy ebben a malomban nem búzát, hanem sok más gabonafélét őrölhettek, és ott egy közeli szerzetesrend tagjai dolgozhattak. A kutatók most az apátság feljegyzéseit vizsgálják majd meg, hogy kiderüljön, van-e nyoma a középkori molnárok tevékenységének.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár