2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háromdimenziós üzenetek a múltból

2009. február 17. 13:26 MTI

A felújítást követően digitális formában őrzi meg az utókornak a Magyar Televízió (MTV) a hazai televíziózás első és máig egyedüli háromdimenziós (3D) felvételeit; az 1973-ban, illetve 1988-ban készült két térhatású kisfilmen Szent-Györgyi Albert és Takács Mari szólítja meg az utókort - közölték az alkotók a felvételek hétfői, budapesti sajtóvetítése előtt.

"A háromdimenziós televíziózás ma még álom, de meggyőződésem, hogy a jövőben valósággá válik" - mondta a térhatású felvételek alkotója, Molnár Miklós. Az operatőr még 1973-ban forgatott egy háromdimenziós interjút Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikussal, majd tizenöt évvel később, 1988-ban Takács Mari bemondóval rögzített egy szívhez szóló üzenetet a jövő nézői számára.

Molnár Miklóst elmondása szerint gyermekkora óta foglalkoztatta a térhatású filmkészítés, erre azonban csak Szent-Györgyi Albert 36 esztendővel ezelőtti magyarországi látogatása alkalmával nyílt először lehetősége. Az akkor már 80 éves tudóssal ugyan készült egy hagyományos eljárással rögzített portréfilm, de örömmel vállalkozott az újszerű interjúra is - emlékezett az operatőr. Mint felidézte, a hetvenes évek elején nem állt rendelkezésre a háromdimenziós felvételeket lehetővé tevő technika, ezért a kisfilmhez rögtönzésre kényszerült: két 16 milliméteres kamerát helyezett el a bal és a jobb szem távolságával megegyező pozícióban. "Akkor még nem létezett megfelelő eszköz ahhoz, hogy a filmet 3D-ben megnézhessem, így nekem is 35 évet kellett erre várnom" - árulta el Molnár Miklós.

Az operatőrnek legközelebb 1988-ban nyílt lehetősége térhatású felvétel készítésére. Tervei szerint rövid interjúkat rögzített volna, melyekben a kor televíziós személyiségei a jövőnek szóló üzeneteiket megfogalmazhatták volna, a sorozatból azonban csak a Takács Marikával felvett első rész készült el, immár színesben, videoszalagra. Mint Dunavölgyi Péter, az MTV Filmarchívumának vezetője elárulta, Molnár Miklós a felvételek elkészülte után is figyelemmel kísérte azok sorsát, így merült fel az ötlet, hogy a két kisfilmet a modern technika segítségével felújítsák és digitális formában megőrizzék az utókor számára.

Az archívum digitális restauráló stúdiójában Kis Sándor volt az operatőr segítségére. A restaurátor beszámolója szerint a felvételek hibáit 2008 szeptembere és decembere között többlépcsős eljárásban korrigálták, végül nagyteljesítményű számítógép segítségével hangolták össze tökéletesen a két-két filmet. Molnár Miklós térhatású felvételei így a jövőben, a háromdimenziós televíziózás elterjedése után a nézők számára is élvezhetők lesznek - tette hozzá.

Molnár Miklós 1938. február 23-án született Dunavecsén. 1957-től a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakos hallgatója, Illés György tanítványa; 1961-től az MTV operatőre. Eleinte híradókat készített, majd 1964-től számtalan élő és rögzített szórakoztató műsor, vetélkedő és ismeretterjesztő sorozat, valamint több mint félszáz tévéfilm, tévéjáték vezető operatőre volt. Az 1970-es évek elején új trükk-eljárásokat dolgozott ki, hogy lehetővé tegye az addig megvalósíthatatlan vagy magas költségű jelenetek olcsóbb felvételét.

Az operatőri mesterség mellett a fotó is érdekli. Ezen a területen is újított: az 1980-as évek elején kidolgozta képegyesítési találmányát, az RM-eljárást, amelyet az MTI vásárolt meg. Rendkívüli emberek című háromdimenziós fotóalbumát 2005-ben adták ki, amelyben hazánk híres művészei, tudósai, sportolói szerepelnek térhatású felvételeken. Több könyve mellett csaknem százötven írása, kritikája jelent meg különböző szaklapokban. Az 1990-es évek elején indult oktatói pályafutása, jelenleg a gödöllői Szent István Egyetem kommunikáció-technika szakán tanít. 2005-ben címzetes egyetemi tanárnak nevezték ki. A többek között Balázs Béla-díjjal kitüntetett Molnár Miklós tagja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének, a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Magyar Operatőrök Társaságának (HSC).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár