2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Borcímkék és bor-totó Szentesen

2008. szeptember 15. 16:58

„Hozd el gazda az Szerémnek borát” - Magyarország borvidékei borcímkéken címmel nyílik időszaki kiállítás a szentesi Koszta József Múzeum Kossuth téri épületében szeptember 20-án, szombat délután 3 órakor.

A tárlaton a Szent Vince Borrend nagymestere, dr. Fülöp Mihály gyűjteményének legértékesebb darabjait mutatják be. Az október 1-ig megtekinthető kiállításon a Ruszt-Pozsony-soproni borvidéktől a Küküllő-mentéig képzeletben bebarangolhatóak a történelmi Magyarország híres szőlőtermő vidékei.

A borosüvegeken található címkék használata nem tekint vissza régmúltra, mivel megjelenésük és széleskörű elterjedésük az üvegpalackok alkalmazásával áll szoros összefüggésben. Az első papír címkéket a 19. század folyamán Németországban készítették. Az idő múlásával a címkéken egyre több információ jelent meg, ami az egymástól való megkülönböztetést szolgálta. A címkéken a történelmi korok is rajta hagyták a bélyegüket, hiszen különböző hatalmi jelképek bukkanhatnak fel rajtuk kifejezve ezzel az adott korszak ideológiáját is.

"Kiállításunk képzeletbeli utazásra hívja a látogatókat a történelmi Magyarország borvidékein olyan borcímkék segítségével, amelyek az első világháború előtt készültek. Változatosságuk ráirányítja a figyelmet arra, hogy a Kárpát-medence szőlőtermő tájain milyen sokféle bort termeltek és palackoztak. Egy-egy borvidék kutatása során alapvető forrásként szolgálhatnak, mivel tájékoztatnak a fajtaállományról, a korabeli birtokviszonyokról és a borok típusairól is" - mondja Mód László néprajzkutató, a borcímke tárlat rendezője.

A kiállításhoz kapcsolódóan készült el a bor-totó, melyet a tárlat megtekintése után egy-két könnyed kézmozdulattal ki lehet tölteni. A helyes megfejtők között egyedi magyar borokat sorsolnak ki. Aki nyerni szeretne - többek között - a következő kérdésre is jól kell válaszolnia: Melyik borvidékünkön termett a "Nászéjszakák bora"?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár