2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Legenda az Antarktisz náci erődje

2007. április 10. 10:15

Egy népszerű feltételezés szerint az 1930-as években Hitler emberei egy különleges menedéket hoztak létre az Antarktiszon. Két sarkkutató utánanézett a hatvan éves legendának.

A náci erődítményt állítólag 1945-ben brit speciális alakulatok, 1946-47-ben pedig amerikai egységek is támadták, és csak 1958-ban semmisítette meg `három amerikai atombomba`. Az összeesküvés-elmélet legszélsőségesebb hívei azonban azt állítják, hogy a `jégnácik` ezt is kibírták, mert `ufó-technológiával` rendelkeztek. A Der Spiegel című német hetilap arról számolt be, hogy az összeesküvés-elméletnek most két sarkkutató járt utána. A Polar Record című szaklapban Colin Summerhayes és kanadai társa, Peter Beeching közölt tanulmányt a legendáról.

A Spiegel Online-nak nyilatkozva Summerhayes elmondta, hogy azért kezdte tanulmányozni a kérdést, mert úgy vélte: egyszer valakinek le kell már írnia, mi volt a valódi helyzet. Ha beírjuk a Google keresőbe a náci és Antarktisz szavakat, több mint 800 ezer találatot kapunk. A történet Oroszországban igen népszerű, de a spanyol nyelvterületen is, ahol csak az elmúlt hónapokban 5-6 könyv jelent meg a témáról.

Ami a tényeket illeti: 1945 augusztusában két német tengeralattjáró valóban felbukkant az argentínai Mar del Plata kikötőjében, de semmi esélyük nem volt arra, hogy utasokat vigyenek az Antarktiszra, ahol ilyenkor tél van, sötétség és méteres jég. A brit különleges alakulatokat pedig 1945 októberében feloszlatták, tehát aligha indíthattak akciót, viszont az amerikaiak 1946-47 telén valóban indítottak Dél-Amerikában egy akciót, hogy fölszámolják a meglévő náci hálózatokat, ez azonban nem terjedt ki az Antarktiszra.

A legdurvább torzítás az amerikai atomtámadásról szóló hír: az Egyesült Államok 1958-ban valóban fölrobbantott a légkörben három atombombát, 160 és 750 kilométer magasan, több ezer kilométerre az Antarktisztól.

A feltételezett bázisok

A sarkkutató szerint a titokzatosság volt az egyik ok, ami miatt a mítosz létrejöhetett, de bizonyos, hogy annak nincs valódi alapja. Az egyetlen bizonyítható tény, ami a legenda magva, csak az, hogy 1938-39 telén a németek bálnavadász bázist akartak létesíteni az Antarktiszon, mert bálnazsírra volt szükségük a nitroglicerin előállításához - írja a hamburgi hetilap.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár