2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háborús bűnösök Kelet-Európában: igazságtétel Lengyelországban

2006. december 20. 13:15 Lagzi Gábor

A Szaddám Huszein ellen folyó per, illetve a nürnbergi ítéletek 60. évfordulója kapcsán szakértőink arra a kérdésre keresték a választ, hogy miként zajlottak le a második világháború utáni ítélkezések a térség országaiban. Sorozatunk harmadik részében a Lengyelországban történt eseményeket tekintjük át.

Beszélgetés a hóhérral

Lengyelországban a második világháború utáni felelősségre vonás másképpen vetődött fel, mint azokban az államokban, amelyek több-kevesebb függetlenséggel rendelkeztek a háborús időszakban. A Molotov-Ribbentrop paktum titkos záradéka értelmében 1939 szeptemberében Lengyelország megszűnt létezni: sem a német, sem a szovjet részről fel sem merült annak a gondolata, hogy létrehozzanak egy lengyel bábállamot.

Amon Göth lövöldözés előtt

A lengyel állam bizonyos területeit a III. Birodalomhoz csatolták; a zömében lengyel etnikai területeken, Krakkó székhellyel a németek létrehozták a Főkormányzóságot, amely semmiféle nemzeti vagy politikai önállósággal nem rendelkezett (annak vezetőjét, Hans Frankot a nürnbergi perben ítélték és, és akasztották fel 1946 októberében); az ország keleti területeit viszont Szovjetunió (pontosabban az Ukrán és Fehérorosz SzSzK) kebelezte be.

1946 elején hívták életre a Legfelső Nemzeti Bíróságot, amely ítélkezett a Lengyelországban elfogott vagy a szövetségesek által kiadott náci bűnösök felett. Ez a bíróság ítélte halálra - többek között - Rudolf Hösst, az auschwitzi koncentrációs tábor vezetőjét, Albert Forstert, Danzig gauleiterét (helytartóját), vagy Amon Göthöt, akinek neve a "Schindler listája" c. filmből csenghet ismerősen.

Stroop nézi a lángoló gettót

De a náci vezetők más jellegű bíróságok előtt is feleltek a világháború alatt elkövetett bűntetteikért. Jürgen Stroop 1945-ben esett amerikai fogságba, a bíróság ugyan halálra is ítélte, de végül kiadták a lengyeleknek. Ő volt az, aki 1943-ban a varsói gettóban kitört felkelés leverését irányította (az ún. "Grossaktion"-ról külön albumot is készített, amelyet később bizonyítékként felhasználtak a nürnbergi perben).

A varsói megyei bíróság bűnösnek találta a zsidó lakosság ellen elkövetett bűnökben, és 1952 márciusában felakasztották. Külön érdekesség, hogy 1949 folyamán egy cellában raboskodott Kazimierz Moczarskival, aki a háború alatt a földalatti, a londoni emigrációs kormány irányítása alatt álló Honi Hadsereg tisztje volt. Moczarski a beszélgetéseik alapján írta meg Stroop életét, a könyv magyar fordítása "Beszélgetés a hóhérral" címen jelent meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár