2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világsztárokkal szinesített rendezvényekkel készül következő évadára a Concerto Budapest 

2024. május 30. 14:20 MTI

„A zene összekapcsol, sőt közösséget is tud kovácsolni belőlünk. És mindezt élményalapon teszi, hisz a legnagyobb érzelmeink szavak nélkül élnek bennünk. Ez a feladatunk és a felelősségünk: Össz-Hangot teremteni” – fogalmazta meg Keller András zenekar küldetését és az évad összeállításának kiindulópontját.

Concerto Budapest
A Concerto Budapest előadása Debrecenben, a Kölcsey Központban – illusztráció (Facebook / Concerto Budapest)

A bérletek mellett tematikus fesztiválokkal és ünnepi koncertekkel, rendkívül széles repertoárt felölelő, világsztárokban gazdag programmal várja a klasszikus zene kedvelőit a következő évadban is a Concerto Budapest. Az évad művésze Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész lesz, aki karmesteri szerepben is megjelenik a koncerteken – közölte a zenekar szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az évadhirdető sajtóeseményen Keller András főzeneigazgató kiemelte: egy nagy létszámú zenei együttes tökéletes leképezése lehet a társadalomnak. Ha jól működik, példát mutathat számos dologban. „A zene összekapcsol, sőt közösséget is tud kovácsolni belőlünk. És mindezt élményalapon teszi, hisz a legnagyobb érzelmeink szavak nélkül élnek bennünk. Ez a feladatunk és a felelősségünk: Össz-Hangot teremteni” – fogalmazta meg Keller András zenekar küldetését és az évad összeállításának kiindulópontját.

Devich Gábor főigazgató az együttműködésekről szólva elmondta: „Bartók tükörben címmel folytatjuk közös programsorozatunkat a Magyar Zene Házával és Batta Andrással; évről évre számos vidéki koncertet adunk a Filharmónia Magyarországgal együttműködve; szoros kapcsolatot ápolunk a Cziffra Fesztivállal, a Haydneummal, a Virtuózokkal és a Nemzeti Filharmonikusokkal”.

A közlemény szerint a 2024/25-ös évad tematikus fesztiváljai között lesz a Magyar Kincsek Ünnepe. A Zenakadémián megrendezett őszi fesztiválnapba sűrített koncertsorozaton többek között Eötvös, Dubrovay, Kodály és Liszt művei hangzanak el olyan előadókkal, mint a Lukács Miklós Cimbiózis Trió, Baráti Kristóf vagy Balázs János.

A Hegedű Ünnepe januárban három teljes napon át, két különböző helyszínen vonultatja fel a magyar hegedűművészek krémjét. Műfaji találkozások, mesterek és tanítványok, világjáró sztárok sora jellemzi majd a fesztivált – hangsúlyozták.

Jövőre is megrendezik a Mozart-napot. 2025 márciusának első vasárnapján kamaraművek, versenyművek, szimfóniák reprezentálják majd az egymást követő koncerteken Mozart művészetét. A nap részeként, Simon Izabella jóvoltából, immár hagyományos jelleggel, gyermekprogram is lesz.

A kizárólag zeneakadémiai koncerteket tartalmazó Géniuszok és Volumenek bérlet mellett a 2024/25-ös évadban is elérhető lesz a Müpában megrendezett öt koncertet magában foglaló Favoritok bérlet, valamint a 3-10 éves korosztályt megszólító nyolcalkalmas Manó sorozat.

Az idei év újítása a Névjegyek bérlet, melynek koncertjei minden alkalommal egy zeneszerzőre koncentrálnak, így a bérlet tulajdonosai öt teljes estén át élvezhetik Brahms, Dvorák, Bach, Sosztakovics, Schubert és Csajkovszkij művészetét.

A Géniuszok bérletsorozatban olyan nemzetközi hírű zongoraművészekkel találkozhat a közönség, mint Jevgenyij Koroljov, Pierre-Laurent Aimard, Dina Ivanova, Balázs János és Ljupka Hadzi-Georgieva, hallhatják Gidon Kremer és Baráti Kristóf hegedűjátékát, a kamarazenei színt pedig a Keller Quartet adja a hangversenypalettához.

A Volumenek bérlet hangversenyein Fenyő László és Szűcs Máté szólójával hallgathatják meg Richard Strauss Don Quixote című művét. Chopin f-moll zongoraversenyét Bogányi Gergely játssza, Kelemen Barnabás hegedűjén Mozart és Bach versenyművei csendülnek fel, Gidon Kremer pedig Giedre Dirvanauskaitével Philip Glass kettősversenyét szólaltatja meg. A Bach születésének 340. évfordulójára megrendezett ünnepi hangversenyen Várjon Dénes és Arvid Engegard is közreműködik, Haydn Tóbiás hazatérése című oratóriuma pedig Vashegyi György vezényletével, a Purcell Kórus és a Concerto Budapest előadásában lesz hallható.

A Favoritok bérlet koncertjein olyan művészek tolmácsolásában élvezheti a közönség Brahms, Bach vagy Richard Strauss alkotásait, mint Anthony Marwood, Perényi Miklós és Takács-Nagy Gábor. A Müpába meghívást kapott Szergej Nakarjakov trombitaművész is, aki Mihail Pletnyov trombitaversenyét játssza majd. A hangversenysorozatot Szergej Krilov hegedűjátéka és Beethoven Missa Solemnise zárja a Magyar Rádió Énekkarának közreműködésével.

A zenekar kétszer négy alkalmat magában foglaló Manó sorozatának tematikája: „Zenék térben és időben”. A délelőtt és délután is látogatható gyerekprogramok házigazdája idén is Iván Gábor lesz, és a közreműködők között ismét megtalálni Méhes Csaba pantomimművészt. Folytatódnak Simon Izabella Hangfogó koncertjei is, hogy a 8-12 éves korosztály is közelebb kerülhessen a klasszikus zenéhez az összművészeti programokon keresztül.

Rachmaninov 2. zongoraversenyét a zenekar bérleteken kívüli koncertjén hallhatja a közönség Mihail Pletnyov zongorajátékával novemberben, csakúgy, mint a Concerto Budapest nagypénteki hangversenyét, melyen Haydn Krisztus utolsó hét szava a keresztfán című műve mellett Wagner Parsifaljából csendülnek fel az ünnephez méltó szimfonikus zenekari részletek.

A zenekar karácsonyi koncertjén Csajkovszkij művei szerepelnek. Berecz Mihály az 1. (b-moll) zongoraversenyt, Várdai István a Rokokó variációkat adja elő a Concerto Budapesttel a Zeneakadémián. A két versenyművet a Rómeó és Júlia-nyitányfantázia és a Csipkerózsika-szvit öleli körül.

A következő évadban is folytatódik a tavasszal indult Concerto Mesteriskola – írták, kiemelve, hogy a Concerto Budapest vendégművészeinek ingyenes és nyilvános mesterkurzusai rendkívüli népszerűségnek örvendenek.

A közleményben kitértek a nyári programokra is, köztük a Ljubljana Fesztiválra, amelynek keretében július elején a zenekar két koncerten Rachmaninov összes zongoraversenyét előadja Mihail Pletnyovval, valamint az augusztus végén megrendezésre kerülő háromnapos Arcus Temporum Művészeti Fesztiválra, melynek művészeti vezetője ismét Keller András lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár