2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Túlélhették az 1962-es szökést az Alcatraz foglyai

2014. december 17. 13:02

Csak egy fél óra

A 17 éven át tartó szövetségi vizsgálat végén az FBI arra az eredményre jutott, hogy valószínűleg megfulladtak az erős áramlatokkal és örvényekkel tarkított tengerben, mivel nem találtak hiteles bizonyítékot arra, hogy az USA-ban vagy bármelyik másik országban élték volna tovább életüket. Azonban a hivatalos állásponttal nem mindenki ért egyet: néhány hidraulikával foglalkozó holland kutató szerint lehetséges, hogy a három férfi szerencsésen túlélte a nem mindennapi kalandot.

A szakértők a San Francisco-öböl árapály jelenségeivel összefüggő tengerszint-emelkedést vették górcső alá. Tucatnyi lehetséges útvonalat szimuláltak, amelyeken haladva a szökésben résztvevők elnyerhették szabadságukat. "Nem tudjuk pontosan, mikor bocsátották vízre a tutajt, így több időpontban is szimuláltuk az esetet: 30 percenként indítottuk útjára a képzeletbeli tutajt este nyolc órától egészen hajnali négyig, s egy számítógépes program segítségével azt teszteltük, melyik áramlat kaphatta fel, valamint hogy a dagály vagy az apály meddig sodorhatta el, illetve később vissza" - magyarázta Fedor Baart mérnök, a hollandiai Deltares Intézet kutatója. Hozzátette: "természetesen belekalkuláltuk azt is, hogy Anglinék esetleg evezni is tudtak".

Az eredmény a következő: ha a foglyok 23.30-ig elhagyták a szigetet, az erős áramlatok szinte bizonyosan kisodorták volna őket a nyílt vízre. Ha 23.30 és éjfél között indult útjára a tutaj, a szökés sikeres lehetett, ugyanis ebben az esetben a Golden Gate-től néhány száz méterre északkeletre lévő, biztonságos Patkó-öbölben érhettek partot. A modell szerint a partot érés után a vízben hagyott felesleges tárgyak az Alcatraztól északra lévő Angyal-sziget irányába sodródhattak, ahol később a rendőrség valóban talált néhány, a foglyokhoz kapcsolható tárgyat.

"Természetesen ez nem bizonyítja, hogy valóban így történt minden, azonban a mostani hidraulikai modellezés bebizonyította, hogy egy kis szerencsével valóban túlélhették a szökést" - mondta Rolf Hut, a tanulmány egyik szerzője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár