2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Szándékos kegyetlenséggel neveltek engedelmes katonákat a spártai gyermekekből

2020. szeptember 10. 18:32 Múlt-kor

Valóban jobb harcosok voltak a spártaiak?

Szigorú értelemben véve az agogé nem tartalmazta magát a katonai képzést, amely ténylegesen csak felnőttkorban vette kezdetét. Valódi fókusza az volt, hogy engedelmes polgárokat faragjon az ifjakból, akik képesek mindenüket feláldozni Spártáért.

Más görög városállamokhoz képest Hodkinson szerint Spárta „kivételes volt társadalmi-politikai stabilitását tekintve. Ennek oka legalább részben az volt, hogy a fiúk neveltetése olyan viselkedésmintákat szilárdított meg, amelyek a harmóniát és az együttműködést segítették elő.”

A spártai neveltetés által a testnevelésre nevezett nagyfokú hangsúly azonban valóban segítette is a spártai harcosokat a csatatéren. „Keményebbé, erősebbé tette őket, jobban bírták a nagy, nehéz fa pajzsot a tűző nyári nap alatt, jobban tudtak lökni és tolni, jobb állóképességük volt” – mondta Cartledge.

A spártai katonai sikerek valódi titka azonban nem a fizikai erő és állóképesség, vagy a fájdalomra és szenvedésre való immunitás volt, sokkal inkább a nagyobb fokú szervezettség. A spártai katonák folyamatosan gyakorlatoztak, hogy taktikáikat tökéletesen tudják kivitelezni. „Valószínűleg a taktikai manőverekben való gyakorlottságuk adta igazán a spártai katonák fölényét a harctéren” – írta J.F. Lazenby A spártai hadsereg című könyvében.

„Xenophón szerint a spártai hadsereg olyan hadmozdulatokra volt képes, amilyenekre mások nem, a képzésüknek köszönhetően” – mondta Cartledge.

Plutarkhosz szerint a spártaiak a rendszeres katonai gyakorlatozás a felnőttek egész élete során folytatódott. „Egyikőjük sem élhetett úgy, ahogyan akart, csak a városban, mint egy hadi táborban, mindig napirend szerint” – írta. Cartledge szerint a spártai férfiak csak 60 éves korukban hagyhatták el a sereget – feltéve, hogy megérték e kort.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
François Topino-Lebrun: Pürrhosz ostromolja Spártát (1799-1800 k.) (kép forrása: Wikimedia Commons)Spárta főhivatalnokai, az ephoroszok (kép forrása: Wikimedia Commons)Spártaiak és perzsák küzdelme a Kr. e. 479-ben a plataiai csatában (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár