2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Súlyos testi elváltozásokkal kellett megküzdeniük a kasztrált operaénekeseknek

2016. június 29. 13:25

A férfi operaénekesek esetében egészen a 19. század végéig egy kegyetlen eljárás segítségével érték el, hogy megtartsák mezzoszoprán hangjukat. Kiderült, a megcsonkított fiúk nem csak heréiket veszítették el, hanem más testi elváltozásokkal is szembe kellett nézniük.

Súlyos testi elváltozásokkal kellett megküzdeni a kasztrált operaénekeseknek

Az énekeseket még azelőtt kasztrálták, hogy elérték volna a pubertás kort, így lehetővé téve, hogy gyermeki hangjuk megmaradjon. A fiatalon végzett beavatkozás változásokat idézett elő az énekesek testi fejlődésében, és egy 19. századi előadóművész, Gaspare Pacchierotti csontvázának a Padovai Egyetem szakértői által végzett vizsgálata során kiderült, hogy magának az éneklésnek is voltak fizikai hatásai.

A maradványokat az egyetem kórbonctani múzeumának laboratóriumába szállították, ahol a csontokat CT- és röntgenvizsgálatoknak vetették alá. A kutatók mindeddig egyetlen operaénekes, Carlo Maria Michelangelo Nicola Broschi, vagyis Farinelli maradványait tanulmányozták. A Scientific Reportsban megjelent tanulmányban a szerzők kiemelik, a kasztrált énekesek sok esetben magasabbak voltak, mint hasonló beavatkozáson át nem esett társaik, Pacchierotti például több mint 182 centi magas volt. „A kasztráltak szokatlanul magasak voltak, nagy, hordó alakú mellkassal, gyermekekre jellemző gégével és hosszú, nyurga lábakkal” – olvasható a tanulmányban.

„Pacchierotti csontjai megerősítik ezen jellemzőket, különösen a magasság tekintetében, amely a combcsontok, sípcsontok és felkarcsontok hossza alapján mintegy 191 centiméter lehetett.” A vizsgálat során epifízis vonalakat (csöves csontok ízületi vége) találtak Pacchierotti csípőtaréjain, amelyek általában 23 éves korban összeforrnak, 35 éves kor után pedig eltűnnek. A CT-vizsgálat csigolyatörést és csontsűrűség-csökkenést is kimutatott, és a kutatók szerint a hormonális hatások miatt a kasztráltaknál könnyebben alakulhatott ki csontritkulás és különböző gerincbetegségeknek is jobban ki voltak téve.

Az énekesek csontelváltozásai azonban nem csak a kasztrációra vezethetők vissza. A kutatók szerint Pacchierotti nyakcsigolyái nagyon elkoptak, és meszes csőrképződés nyomai is kimutathatók voltak, amelynek oka a csontritkulás mellett a fej és a nyakak próbák alatt történő folyamatos mozgatása volt. A bizonyítékok alapján ezeket a tüneteket a szakértők szerint akár szakmai ártalomnak is tekinthetjük. A kutatók úgy vélik, az eredmények azért rendkívül jelentősek, mivel hasonló tüneteket először mutattak ki egy kasztrált énekes maradványai segítségével.

A kutatók emellett három légzőizom esetében is megfigyeltek elváltozásokat, valamint a lapockákon is találtak olyan nyomokat, amelyek arra utalnak, hogy Pacchierotti a próbák alatt gyakran használta a karjait. A vizsgálat szerint az énekes a gége megkímélése érdekében különleges testtartással is igyekezett elérni, hogy hangja tökéletes maradjon. Kasztrációja és csontproblémái ellenére a 81 éves koráig élt énekesnek számos érzéki kapcsolata volt élete során – tették hozzá a kutatók. 

Magazin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár