2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Praktikus ajándékok középkori újszülötteknek (és szüleiknek)

2020. június 3. 16:46 Múlt-kor

Mint azzal szinte minden szülő egyetért, a csecsemőgondozáshoz rengeteg felszerelésre van szükség. A középkorban a bölcsőn kívül is számos olyan tartozéka volt a gyermeknevelésnek, amely a mai szülőknek is ismerős lenne.

Kanalak, különösen ezüstből

Egészen a közelmúltig a kisdedek etetéséhez való kanalak népszerű és nagy becsben tartott ajándéknak számítottak. Régebben gyakran készültek ezüstből, és a megajándékozott újszülött nevét vagy születése dátumát gravírozták beléjük.

Népszerűségük a középkorban is nagy volt: az ezüsttárgyak gyakran nemzedékről nemzedékre szálltak, a végrendeletek és más dokumentumok rendszeres szereplői. Egyszerre voltak a vagyon fitogtatásának és – szükség esetén – gyors pénzzé tételének eszközei.

A régészeti nyomok arra engednek következtetni, hogy az újszülöttet nevelő szülők gyakran kaptak ajándékba kanalakat, különösen a gondoskodó keresztszülőktől. A középkorból fennmaradt példányokon rendszerint felfedezhetők kereszt-, illetve halmotívumok, de legalább egy példa akad csecsemőt formázó kanálnyélre is.

Járókeret, guruló járóka

Habár napjainkra igencsak megkopott e meglehetősen balesetveszélyes eszközök nimbusza, a tehetősebb középkori családokban (illetve az olyanokban, ahol ügyes kezek össze tudták állítani) igen népszerűek voltak.

Számos középkori kézirat tesz róluk említést – még gyermek Jézus-ábrázolás is akad, amelyen feltűnik –, ezek alapján meglehetősen hasonlóak voltak a ma is elérhető típusokhoz. Egyedül a felhasznált anyagokban volt eltérés: műanyag helyett fából készültek.

Az elfoglalt szülőknek igencsak csábító lehetőség volt egy ilyen kiegészítő, mivel felszabadította kezeiket a munkára. Emellett a középkorban valószínűleg biztonságosabbnak is tartották a járókereteket a gyermek kézzel való segítésénél, mivel úgy hitték, ha sokáig fogják a kicsik kezét vagy karját, az károsíthatja vállízületeiket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: needpix.comAngol ezüstkanál a 14-15. századból (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: medievalists.net / Bodleian LibraryKép forrása: medievalists.net / Bibliothèque nationale de France

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár