Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során
2017. március 20. 12:06
Az ókori és középkori emberek étrendjét nagyban befolyásolták a vallási előírások és az időjárási viszonyok. Egészen a 17. századig az adott évszak lehetőségei szabták meg, hogy mi kerülhetett az asztalra. Ennek ellenére a korabeli konyhaművészet – legalábbis a gazdagabb társadalmi rétegek esetében – korántsem volt szegényes. Néha egészen különös növényeket is fogyasztottak, az állatok közül pedig szinte senki sem érezhette magát biztonságban a szakácsok receptjeitől. Következzen nyolc különös étel, amely az asztalra kerülhetett a történelem folyamán.
Korábban
Sült egér az ókori Rómában
Habár vita folyik arról, hogy mennyire számított népszerű ételnek, a rómaiak bizonyosan fogyasztottak rágcsálókat. A Historyextra cikkéből kiderül, hogy természetesen nem az egyszerű mezei egérről volt szó, hanem egy nagyobb testű pelefélére, ami az egész Mediterráneumban elterjedt volt a korban. A rómaiak először befogták a peléket, majd a pulykákhoz és libákhoz hasonlóan felhizlalták őket. Egy kisebb karámban vagy nagyobb agyagedényekben tartották és dióval, mogyoróval és makkal etették őket. A sült pele két elkészítési módját is ismerjük. A római szakácsok elkészíthették mézben megforgatva vagy fenyőmaggal, disznóhússal és fűszerekkel megtöltve.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
1. A középkori város és a céhes ipar
I. Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra, pénzügyi és gazdasági ismeretek
- A felnőttek több mint tizede szenvedhetett rákos megbetegedésben a középkori Angliában
- Valóban annyira mocskosak voltak a középkori emberek?
- Miért hordtak röhejesen hosszú orrú cipőket a középkorban?
- A légszennyezés már a középkorban is fenyegette az emberek egészségét
- A római maradványoktól a sártengerekig – milyen volt a középkor útjain közlekedni?
- Valóban nem ittak vizet a középkorban?
- Az EU középkori elődje: a Hanza-szövetség
- Többet dolgozunk, mint a középkori jobbágyok
- Hogyan lett a középkor a sajtkészítés virágkora?
- Zichy Jenő és csapata végezte az első magyar ásatásokat Oroszországban tegnap
- Nem számíthattak külföldi segítségre, mégis kirobbantották a felkelést a magyar főurak tegnap
- Szinte teljesen ködbe burkolózik Szilágyi Erzsébet élete tegnap
- Munkácsy ritkán látható festményei is kiállításra kerülnek a szegedi Móra Ferenc Múzeumban tegnap
- Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények – megjelent a Múlt-kor tavaszi extra különszáma tegnap
- Mindössze egy magyar munka érkezett a Margit híd építésének pályázatára tegnap
- Nem bízott a Habsburg-udvar kegyelmében Rákóczi tegnap
- Tengerbiológusként teljesedett ki a háború után Hirohito császár 2024.04.29.