2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények – megjelent a Múlt-kor tavaszi extra különszáma

2024. április 30. 09:51

Hogyan küzdött a nők jogaiért Emmeline Pankhurst? Milyen akciókban vetették be a szellemhadsereget a II. világháborúban? Miért Spartacus lett a rabszolgák példaképe? Hogy végződött Tesla és Edison áramháborúja? Ki volt az elfeledett embermentő, Soos Géza? A válaszokat a Múlt-kor tavaszi extra különszámában találhattok, amelyben olvashattok még a sértődékeny polihisztor Newtonról, egy amatőr gépkocsifejlesztő színésznőről, a Machu Picchu felfedezéséről, Maradona küzdelmeiről, Arábiai Lawrence életmentő tragédiájáról vagy Takács Károlyról, a XX. század Tell Vilmosáról is.

magazin

Ízelítő a tartalomból:

Emmeline Pankhurst küzdelme a nők jogaiért. „Mi azért harcolunk, hogy eljöjjön az idő, amikor egy születendő kislány egyenlő esélyekkel vág neki az életnek, mint fiútestvérei” – jelentette ki Emmeline Pankhurst 1914-ben egy alkalommal. A szüfrazsett vezető egy olyan korban tette meg fenti kijelentését, amikor ez még igencsak botrányosnak számított. A nőjogi vezető születésekor a nők szavazati joga utópiának számított, élete végére azonban mozgalma jelentős eredményeket ért el a női egyenjogúság terén. Kérdés azonban, mekkora szerepe volt ebben a szüfrazsetteknek és magának Pankhurstnek.

Az amerikaiak fantomalakulata a második világháborúban. A hadicselek és az elterelő hadműveletek egyidősek a hadviseléssel. Julius Caesar és Napóleon is elkülönítettek egységeket, amelyeknek az volt a feladata, hogy eltereljék az ellenség figyelmét a fontosabb műveletekről. Az Egyesült Államok fegyveres ereje azonban ennél jóval messzebbre ment a második világháborúban: felállított egy nagy mobilitású egységet, melynek kizárólagos feladata volt a legkülönfélébb diverziók keltése rövid időn belül – ez volt a 23. Főhadiszállás Különleges Egységei nevű alakulat.

Akit az agyaghadsereg vesz körül. A halhatatlanságra vágyó s élete nagy részében az örök élet elixírje után kutató Csin Si Huang-ti kínai császár végül kénytelen volt beletörődni az elmúlásba. Mivel az uralkodó nagyságát abban az időben a pompázatos túlvilági kísérete alapján ítélték meg, több tízezer alattvalójától várta el, hogy kövessék a halálba, de legalább a sírkamrájába. A Kínát első ízben egyesítő uralkodó tanácsnokai azonban egy zseniális ötlettel emberek tízezreit mentették meg a korai végtől.

Hiram Bingham felfedezése az Andokban. Az inkák elveszett városa, Machu Picchu magasan az Andok hegyei között fekszik, egy csaknem megközelíthetetlen gerincen. Pachacuti Yupanqui inka király rendelte el az építését 1450 körül, és amikor 1533 novemberében a spanyolok elfoglalták a birodalom fővárosát, Cuzcót, az inka társadalom felső rétege ide vonult vissza, de rövid időn belül teljesen elhagyatottá vált. Hiram Bingham fedezte fel újra 1911-ben, amikor Vilcabamba városát kereste, de mint kiderült, nem ő volt az első: többen is rátaláltak már a rejtett romokra, viszont az amerikai tudós tette ismertté a világ számára.

Maradona, az „Isten keze”. Halála után is minden idők legkiválóbb labdarúgójaként tartják számon, egy olyan legenda, akinek tiszteletére több országban is szobrot állítottak. Egy argentin nyomornegyedből jutott luxuskörülmények közé – egész életét is szélsőségek jellemezték. Ám a diadal túl hirtelen érkezett a számára, s a csúcsról fölfelé már nem vezet út. A sikereket bukások, a dicsőséget szégyen követte, de karrierjével mindörökre beírta magát a labdarúgás történetébe.

A tavaszi extra különszámunkban olvashattok még Konstantinápoly születéséről, a tiszadobi Andrássy-kastélyról, Artúr király legendáiról, gyógyító vízcseppekről, a kétszeres olimpiai bajnok sportlövő, Takács Károly emberfeletti harcáról, és arról, hogy Arábiai Lawrence halálos balesete miképp járult hozzá a bukósisakok elterjedéséhez.

A magazin nem része az előfizetésnek, a speciális kiadvány Tesco, Auchan, Interspar üzletekben, újságárusoknál és benzinkutakon vásárolható meg!

Itt pedig bele tudtok lapozni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár