2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Múzeum és zarándokközpont épülhet Mindszenty József tiszteletére

2015. december 9. 12:15 MTI

Mindszenty-múzeum és zarándokközpont létrehozását tervezik Zalaegerszegen, az emlékhely kialakításához a tanulmánytervek már elkészültek - tájékoztatta Vadvári Tibor alpolgármester az MTI-t. A bíboros-hercegprímás életútját egyedi tervezésű tablók, molinók, interaktív, érintőképernyős terminálok segítségével mutatják be.

A tervek szerint a Göcseji Múzeum tőszomszédságában, barnamezős beruházás keretében új, 3842 négyzetméteres kiállítóhely épül. A földszinten többfunkciós konferenciaterem kap helyet, míg a felső szinteken - összesen 1,5 ezer négyzetméteren - kiállítótereket alakítanak ki. A látványtervek alapján az első emeleten korszakokra bontva mutatják be Mindszenty József (1892-1975) életútját és kultuszát. Kiemelt szerepet kap a zalaegerszegi plébánián töltött időszaka: Mindszenty József 1919. október 1-jétől 1944 márciusáig vezette zalaegerszegi Mária Magdolna-plébániát.

A bíboros-hercegprímás életútját egyedi tervezésű tablók, molinók, interaktív, érintőképernyős terminálok segítségével mutatják be. A kiállítóterekben cikkekből, fotókból álló montázsok, egyedi tervezésű tárlók, installációk, tárgyi emlékek váltják egymást. Bemutatják Mindszenty József letartóztatását, vallatását, az ellene indított koncepciós pert, a fogságban töltött éveit. A forradalomban betöltött szerepét hangfelvételekkel, történeti dokumentumokkal, installációkkal idézik fel. A kiállítás utolsó szakaszában a rendszerváltást követő évek történéseit mutatják be: Mindszenty újratemetését, rehabilitációját, a szentté avatást előkészítő dokumentumokat. Közvetlenül a kijárat előtt imasarkot alakítanak ki.

A második emeleten az elképzelések szerint Egyházi üldözés a kommunista diktatúrában címmel az 1945 és 1989 közötti időszakot feldolgozó kiállítás nyílik. A keresztény egyházakat ért megpróbáltatásokat átfogó, ökumenikus, ugyanakkor szokatlan megközelítési móddal mutatják be. "A feldolgozott témák nem a sötét korszak félelmetes eszközein és kegyetlen módszerein keresztül közelítenek a kommunista egyházi üldözés korszakához mintegy külső szemmel, hanem az áldozatok saját, megélt tapasztalataiból merítkeznek" - olvasható a tanulmányban. Lesz egy "kettéválasztott terem", melynek egyik oldalán a megfigyeltek fotóit, a titokban tartott papszentelésekről, álcázott ifjúsági találkozókról szóló beszámolókat mutatják be, míg a fal másik oldalán a megfigyelőkre utaló installációk lesznek láthatók. A kiállítótérben a korszakra jellemző zárkákat is kialakítanak, a zárkalabirintus végén a látogatók egy terembe érkeznek, ahol falba rejtett hangszórókon keresztül a meghurcoltak visszaemlékezéseit hallhatják - ismertette a tanulmány részleteit Vadvári Tibor. 

Szólt arról is, hogy a projekt során megújulhatnak a Göcseji Múzeum terei, a Kvártélyházban új kiállítóteret alakítanak ki, a fejlesztés része lehet a Mária Magdolna-plébániatemplom és a Mindszenty tér rekonstrukciója. A botfai városrészben található Erdődy-Hűvös Kastélyban a korszerűsítés után zarándokszállást alakíthatnak ki. Az 5 milliárd forintot meghaladó projekt várhatóan a Modern városok program keretében, hazai forrásból, egyedi kormánydöntés alapján valósulhat meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár