2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Leleményességével és önbizalmával királyokat is meghódított a szélhámos táncosnő, Lola Montez

2021. január 23. 13:36 Balázs-Piri Krisztina

A természet ajándéka

1846-ban Lola Münchenbe utazott, hogy táncosnői állást pályázzon meg a bajor királyi színházba. Talán hallott arról, hogy I. Lajos király bőkezűen támogatja a művészeteket, maga is imádja a népünnepélyeket. Amikor trónörökösként 1810. október 12-én feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt, hatalmas fogadást tartottak, amelyre Lajos minden alattvalóját meghívta, a hagyomány szerint ez vetette meg az azóta is világhírű Oktoberfest alapjait.

Lola számítása bevált. A király audiencián fogadta, és igaz vagy sem, „érdeklődve fordult formás keblem felé, és azt kérdezte: természet vagy művészet?” Ezek után a táncosnő öltözéke kigombolásával mélyebb betekintést engedett, hogy a király „láthassa a természet ajándékát.” Bár lehet, hogy mindez csupán Lola élénk fantáziájának a szüleménye, az kétségtelen tény, hogy Lajos teljesen belehabarodott a fiatal nőbe. „Megbabonázott” – mondta később a tanácsosainak.

Hosszú órákat töltött a táncosnő budoárjában, és naponta írt hozzá terjedelmes és szenvedélyes verseket. Megtette tanácsadójának, grófnővé nevezte ki, nagy életjáradékot és palotát ajándékozott neki, vakon teljesítve egyéb, igen sokba kerülő kívánságait. Ráadásul az államügyeket is vele beszélte meg, tiltakozó minisztereit, többek között Karl von Abelt, a belügyminisztérium hihetetlen tekintélyű vezetőjét is menesztette.

Mindenki, az egyház is felháborodott: kiátkozással fenyegették meg az erkölcstelen királyt, aki pedig mindvégig tagadta, hogy szexuális kapcsolat lenne közte és a Marie von Lansfeld néven szereplő Lola között. Az uralkodó korát és egészségi állapotát figyelembe véve ez nem is teljességgel kizárt. Az önéletrajzában Lola meglepő szemérmességgel hallgatta el a kapcsolat intim részleteit.

1848 tavaszán aztán az európai forradalmak lázában a bajor nép is megelégelte a dolgot: a király lemondott Miksa fia javára, Lola pedig a koronaékszerek felével és jóval fiatalabb szeretőjével Svájcba szökött. Jellemző módon a távozása előtt még provokálta a háza előtt összegyűlt, hógolyókat, majd köveket dobáló tömeget. Az erkélyen állva pezsgőspoharát a tüntetőkre emelte…

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A fiatal ElizaLiszt Ferenc és rajongói egy korabeli képeslaponI. Lajos bajor királyHíresen szemérmetlen póktáncával az Újvilágot is bevette. A karikaturista egyfajta modern Vénuszként ábrázolta az amerikai partot érését. Később ausztrál aranyásók is láthatták, ahogy a szerencsés kiválasztottakat lovaglópálcával fenekelte el a színpadon.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár