2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Nőket és férfiakat egyaránt elcsábított XIV. Lajos korának biszexuális „rocksztárja”, Julie d'Aubigny

2023. augusztus 9. 18:38 Múlt-kor

Szökés egy apácaholttest segítségével

Ekkor következett el életében az a kaland, amely La Maupin számos bizarr eseménnyel teli életén végigtekintve is kiemelkedik szokatlanságával. Julie viszonyt kezdett egy lánnyal, aki az opera színpadán látta őt énekelni először. A lány szülei azonban hallani sem akartak a kapcsolatról, és bedugták gyermeküket egy avignoni zárdába.

Mademoiselle Maupin azonban nem esett kétségbe. Posztulánsként, vagyis szerzetesi életre készülő jelöltként bejutott a kolostorba, ahol aztán szeretőjével ellopta egy apáca holttestét. A tetemet a lány szobájába vitték, majd felgyújtották a helyiséget és elmenekültek. A nővéreknek azonban nem volt nehéz összerakniuk a történetet, és miután jelentették az ügyet az illetékes hatóságoknál, Julie-t halálra ítélték. Mivel ekkoriban nem tudták (vagy nem akarták) elképzelni, hogy hasonlóra egy nő is képes lehet, férfiként küldték távollétében máglyára.

A lány életében újabb kalandos hónapok következtek. Miközben menekült, éneklésből tartotta fenn magát, és újabb ismeretségeket kötött, többek között egy Maréchal nevű alkoholista színész-énekessel, aki egy ideig tanította, és azt jósolta a lánynak, 4-5 éven belül Párizs legnagyobb énekese lehet.

Míg azonban a Maréchallal kötött ismertség tiszavirág-életűnek bizonyult, egy másik találkozás többi kapcsolatánál hosszabb ideig kísérte el életében.

A források megoszlanak abban a tekintetben, pontosan hogyan is kezdett viszonyt d’Albert gróffal, egy dragonyosezred parancsnokával. De abban mindegyik verzió megegyezik, hogy egy ivóban találkoztak, és a férfi viselkedése úgy feldühítette Julie-t, hogy a konfliktus párbajjal végződött, amelynek során a lány megsebesítette d’Albert vállát.

Az ellenségeskedésből azonban végül az lett, hogy nemsokára La Maupin ápolta a férfit, és ha már így alakult, egymás iránti szexuális érdeklődésüknek a gyakorlatban is érvényt szereztek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Julie kalandvágyát egyetlen viszony nem elégíthette ki – mindig kereste az új kapcsolatokatA beszámolók szerint Julie d'Aubigny leginkább viselkedésével keltett feltűnést: gyakran provokált verekedéseket fiatal arisztokrata férfiakkalJulie d'Aubigny 1700 körülJean-Jules-Antoine Lecomte du Nouÿ: Mademoiselle de Maupin (1902)Jan Steen: Vidám társaság egy teraszon (1673–1675)Jelenet a Madamigella di Maupin című 1966-os olasz kalandfilmből, amely Julie d'Aubigny élete alapján készült
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár