2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Nőket és férfiakat egyaránt elcsábított XIV. Lajos korának biszexuális „rocksztárja”, Julie d'Aubigny

2023. augusztus 9. 18:38 Múlt-kor

A párizsi opera csillaga

Julie és d’Albert gróf életútja még többször keresztezte egymást, és sokáig szoros kapcsolatban maradtak egymással, a férfi felépülése után La Maupin tovább folytatta az útját Párizsba. Ekkor ismerkedett meg Gabriel-Vincent Thévenard-ral, aki a lányhoz hasonló ambíciókat dédelgetett. Az azonos érdeklődési kör és életcél magától értetődően jelölte ki az utat a fiatalok előtt: amellett, hogy innentől kezdve együtt folytatták útjukat Párizs felé, viszonyt kezdtek egymással.

Miután Julie első szeretője, Armagnac grófja befolyása révén elérte, hogy az ellene hozott halálbüntetést megsemmisítve ismét beléphessen Párizsba, Julie és a férfi megérkeztek a francia fővárosba. Thévenard már első meghallgatása során felvételt nyert a párizsi operába.

Ekkor azonban kijelentette, csak akkor csatlakozik a társulathoz, ha Julie is operaénekes lehet. Bár elsőre nem nyerte el a „zsűri” tetszését a lány hangja, miután sikerült elérnie, hogy ismételten meghallgassák, felvételt nyert a társulatba.

Párizsban először Jean-Baptiste Lully Philippe Quinault librettója alapján készült, Cadmus et Hermione című operájában lépett fel Pallasz Athéné szerepében. A nézőket nemcsak gyönyörű hangjával, hanem – görög sisakját levéve – hajával is elkápráztatta, amely állítólag térdéig ért.

A francia fővárosban töltött időszakban sikert sikerre halmozott. Azalatt a mintegy tizenöt év alatt, amíg (megszakításokkal) tagja volt a párizsi opera társulatának, mintegy harminc szerepben énekelt. A 17. század utolsó évtizedében minden komolyabb darabban feltűnt.

Verekedésre való hajlama ekkoriban sem lankadt. Egy anekdota szerint, amikor egy Dumini nevű színész pajkosan nyakon ütötte a színpad mögött, La Maupin annyira berágott, hogy azonnal kardot rántott. A félresikerült incselkedés végrehajtója inkább megfutamodott, mire az énekesnő megragadta, és néhányat rásuhintva mutatta meg, miért nem érdemes kikezdeni vele.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Julie kalandvágyát egyetlen viszony nem elégíthette ki – mindig kereste az új kapcsolatokatA beszámolók szerint Julie d'Aubigny leginkább viselkedésével keltett feltűnést: gyakran provokált verekedéseket fiatal arisztokrata férfiakkalJulie d'Aubigny 1700 körülJean-Jules-Antoine Lecomte du Nouÿ: Mademoiselle de Maupin (1902)Jan Steen: Vidám társaság egy teraszon (1673–1675)Jelenet a Madamigella di Maupin című 1966-os olasz kalandfilmből, amely Julie d'Aubigny élete alapján készült
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár