Hitler elfeledett szövetségesei

Jóval korábban hódította meg az ember az indonéz esőerdőket, mint azt eddig gondoltuk

2017. augusztus 11. 15:31 MTI

Az eddig véltnél 20 ezer évvel korábban, már több mint 70 ezer éve is éltek ősemberek az indonéz esőerdőkben - jelentette be egy ausztrál kutatócsoport csütörtökön.

Egy szumátrai barlangban talált emberi fog (balra) és egy orángután foga
Egy szumátrai barlangban talált emberi fog (balra) és egy orángután foga

Az emberi evolúciót vizsgáló ausztrál kutatóintézet (ARCHE) egy nemzetközi kutatócsoporttal együtt vizsgálta meg a Szumátra esőerdejében felfedezett emberi maradványokat. Eredményeik valószínűsítik, hogy az ősi ember az eddig véltnél korábban is eljuthatott Ausztráliába.

Julien Louys, az ARCHE egyik kutatója a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, hogy a szumátrai lelőhelyeken gyűjtöttek mintákat az emberi maradványok kormeghatározásához és annak vizsgálatához, hogy milyen környezetben éltek ezek a korai emberek. Az emberi kövületek környezetében szumátrai őserdei emlősök maradványait is feltártál, ami a tudósok szerint arra utal, hogy a korai ember a számára nagy kihívást jelentő őserdei környezetben élt.

„Azért nehéz itt komolyabb technológia nélkül élni, mert nehéz fehérjéhez jutni. Az esőerdőkben általában rejtőzködő vagy a lombkoronát kedvelő állatok élnek, amelyeket nehéz elejteni” - fűzte hozzá a tudós, aki szerint csak olyan embercsoportok élhettek meg ebben a természeti környezetben, akiknek elég fejlett módszereik voltak ahhoz, hogy megfelelő táplálékhoz jussanak.

„Bonyolult tervek készítésére is képesnek kellett lenniük, tudniuk kellett, hogy hol a táplálék és hogyan lehet legjobban hozzájutni, valamint képesnek kellett lenniük eszközöket és csapdákat készíteni az erdei állatok elfogására” - hangsúlyozta.

A jövőben a korai embercsoportok délkelet-ázsiai vándorlási útvonalait akarják végigkövetni, és a migráció pontos kronológiáját is meg akarják határozni. „Többet akarunk megtudni arról, hogyan élhettek őseink az esőerdei környezetben, hogy használták ki a természeti környezet erőforrásait” - magyarázta Louys.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!