2020. tavasz: Halálos tudomány

Hét különösen ronda uralkodó a történelemből

2020. március 24. 10:45 Múlt-kor

IV. Fülöp, a népsanyargató

A Habsburgok spanyol ágából származó IV. Fülöp megítélése az évszázadok során sokat változott: halála után 200 évvel még gyenge egyéniségnek tartották, s folyton az uralkodó szemére hányták, hogy túlzott mértékben hagyatkozott a minisztereire (főként Olivares hercegre), ám a későbbi korok már határozottabb királyként emlékeznek meg róla. 16 éves volt, amikor a hatalmas, ám hanyatlófélben lévő Spanyolország trónjára került, s ezzel párhuzamosan Portugália, Nápoly, Szicília, Szardínia, Milánó és Luxemburg uralkodója lett. A művészetszeretetéről híres király népsanyargató uralma ellen felkelések sorozata indult, ám csupán a portugáloknak sikerült lerázniuk magukról a rabigát.

Fülöp köztudottan erkölcstelen életvitelt folytatott, két feleségétől született 13 utóda mellett 7 törvénytelen gyermeket is nemzett, de becslések szerint fattyainak száma a 30-at is meghaladja. Nagyszámú szerelmi hódításait azonban biztosan nem a külsejének köszönheti, ugyanis a Velázquez által készített arcmásai is arról tanúskodnak, hogy hosszú homlokú, markáns állú és kevéssé vonzó férfi volt.

Bár a krónikák szerint ifjú korában gyakran tett tanúbizonyságot kiváló – ám kissé bántó – humorérzékéről, későbbi élete során formális közegben csupán háromszor látták nevetni. A bikaviadalok lelkes hívét orvosai a halálos ágyán himlő ellen kezelték, ám valószínűleg egy vakbélgyulladás tett pontot a 60 éves spanyol király életének végére. Halála előestéjén, 1665-ben 12,2 millió négyzetkilométernyi terület tartozott a fennhatósága alá.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!