2020. tavasz: Halálos tudomány

Hét különösen ronda uralkodó a történelemből

2020. március 24. 10:45 Múlt-kor

Giovanni di Bicci de’ Medici, a rejtőzködő

Az uralkodókat buktató, pápákat és nagyhercegeket adó, pénzükkel hadjáratokat befolyásoló,  Nyugat-Európát bankhálózatukkal keresztülszövő legendás Medici-család tagjai közül valószínűleg a nemzetséget alapító Giovanni di Bicci de’ Medici volt a legrondább. Nem született gazdagnak, szegényes, mindössze 500 forintos kezdeti tőkéjét is a hatalmas szépségű Piccarda Bueri, veronai nemesasszony hozományával szerezte. A Rómában töltött, 12 évig tartó banki inasévei alatt azonban mindent ellesett ahhoz, hogy egy önálló pénzintézetet hozzon létre. Szorgalma meghozta gyümölcsét: 1397-ben alapított firenzei bankjának 8000 forintos indulótőkéje 1420-as visszavonulásáig meghússzorozódott.

Giovanni vallásos ember volt, így hitt az uzsora tilalmában, a mai viszonyokhoz képest igen alacsony kamatokból és különböző pénznemek cseréjéből szerezte vagyonát. Szoros kapcsolatot épített ki a pápasággal: a pápai Kúria pénzeinek megőrzője lett, majd ő adott kölcsönt az egyházi vezetőknek a háborúkhoz.

Az arca alapján egy mai horrorfilmben minden bizonnyal nem csupán mellékszerepre aspiráló  Giovanni irtózott a közélettől, s gyakran inkább büntetést fizetett, csak hogy ne kelljen a firenzei közügyekben részt vállalnia. Az adományairól is méltán híres mecénás 1429-es elhunytakor Toscana leggazdagabb embere volt. Halálos ágyán fiához intézett utolsó szavai így hangzottak: „Rejtsd el magad a nyilvánosság szeme elől!” Ám Cosimo de' Medici ennek éppen az ellenkezőjét tette, s később ő lett Firenze fejedelme.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!