2020. tavasz: Halálos tudomány

Hét különösen ronda uralkodó a történelemből

2020. március 24. 10:45 Múlt-kor

XI. Lajos, a „pókkirály”

Csúnya, kövér, ravasz, gyanakvó, és kegyetlen – ezekkel a szavakkal jellemezhető leginkább XI. Lajos, francia király, akit cselszövései miatt a hálóját szövögető ízeltlábúakhoz hasonlítva a „pókkirály” gúnynévvel illettek kortársai. A Valois-házba tartozó Lajos már 14 évesen az apja oldalán harcolt a százéves háborúban, két évvel később azonban atyja, VII. Károly ellen fordult, s miután ezt az évek során többször is megismételte, száműzték az udvarból. A legendák szerint a király halálra éheztette magát, mivel annyira rettegett attól, hogy a fia megmérgezi. A temetést kihagyva 1461-ben Lajos egyenesen Reims-be ment, s azonnal királlyá is koronáztatta magát.

Nagy műveltségű, ám kifejezetten előnytelen és elhanyagolt külsejű uralkodó volt, alacsony termetéhez képest nagyméretű feje, tekintélyes orra, s mélyen ülő szemei komikus, ugyanakkor ijesztő látványt nyújtottak. Élete harcokban bővelkedett: hol a zsarnoksága, illetve jogtalanságai ellen fellépő öccsével és a francia főurakkal kellett küzdenie, hol pedig az országnyi birtokokkal rendelkező Merész Károly, burgundi herceg ellen viselt hadat – s háborúzott a német-római császárral, az angol királlyal, a svájci kantonokkal és Aragónia királyával is.

Uralkodása alatt hatalmas földterületekkel bővítette birtokait, s bevételeit háromszorosára emelve országát Európa leghatalmasabb és leggazdagabb államává tette. Sokat elárul róla egyik mondása, amit egy lázadó főúrhoz intézett: „Franciaország én vagyok!”

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!