2020. tavasz: Halálos tudomány

Hét különösen ronda uralkodó a történelemből

2020. március 24. 10:45 Múlt-kor

III. Károly, a nagyorrú

A Napkirály dédunokájaként III. Károly arcberendezését a Bourbonok jellegzetesen nagy és kiugró orra dominálta. A madridi királyi udvarban szigorú és vallásos nevelést kapó herceg igen tartott erőskezű édesanyjától, akire külsőleg rendkívüli módon hasonlított. 15 éves korától Parma hercege, majd Nápoly és Szicília királya, 1759-től haláláig pedig a spanyol trón birtokosa volt.

Őszinte szeretet és tiszta hűség kötötte feleségéhez, a nála nyolc évvel fiatalabb Mária Amália Krisztina szász és lengyel hercegnőhöz, akinek 1760-ban bekövetkezett halála után többé nem házasodott meg, s szeretőkről sem tesznek említést a róla fennmaradt írások. A vadászat megszállottja volt, ám furcsa módon a bikaviadalokat betiltotta, mert kegyetlennek és civilizálatlannak tartotta őket.

Mélyreható reformokkal igyekezett megmenteni eladósodott országát, csökkenteni az egyház hatalmát, élénkíteni a kereskedelmet, modernizálni, s a háborúkat kerülni – ami nem mindig sikerült, s több gyarmatot el is veszített. A felvilágosodás híveként korlátozta az inkvizíciót, és újításainak köszönhetően Spanyolországban – rövid ideig tartó – gazdasági és kulturális felvirágzás kezdődött.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!