2020. tavasz: Halálos tudomány

Hét különösen ronda uralkodó a történelemből

2020. március 24. 10:45 Múlt-kor

Borso d'Este, a hegyépítő

Ferrara márkijának törvénytelen fiaként Borso d'Este már fiatal korában megkapta a császártól Modena és Reggio hercegi címeit, évtizedekkel később pedig – halála előtt négy hónappal – II. Pál pápa apja egykori rangjára emelte, s Ferrara márkijaként ő lett az első uralkodó, aki mindhárom itáliai város elöljárójának tudhatta magát.

A kidülledt szemű, s összességében ijesztő arcú Borsót népe kimondottan szerette, minden tettében támogatta, s akkor is gondolkodás nélkül mellé állt, amikor a herceg – több alkalommal is – úgy döntött, a Velencei Köztársasággal szövetkezve a Sforzák és a Mediciek ellen ront. Életében mindössze egyetlen vállalkozását nézték rossz szemmel, amikor is a ferrarai kertjében a Pó medréből kihalászott kőtömbökből egy komplett hegyet akart felépíttetni.

Nagy mecénás hírében állt, mohón költötte a pénzt a kultúrára, udvari központja adott otthont a ferrarai festőiskolának, továbbá számos zenész köszönhette felemelkedését a hercegnek. Soha nem nősült meg, utódot sem hagyott hátra, így a hercegi trónon féltestvére követte. Családjának leszármazottai 1859-ig uralták Modena és Reggio városát.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!