2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Hét híres szerető, aki megrázta a világot

2018. október 4. 18:53 Múlt-kor

Marie Walewska

Marie Walewska (1786-1817) lengyel nemes asszony Napóleon egyik szeretőjeként írta be nevét a történelemkönyvekbe. A már házas Marie 1806-ban Błonie-ben vagy Jabłonna-ban találkozott a francia császárral, akivel – visszaemlékezése szerint – ekkor csupán néhány szót váltott; a császárt azonban azonnal letaglózta az asszony szépsége, és Varsóba kérette, hogy újra találkozhasson vele.

Marie eleinte vonakodott attól, hogy Napóleon szeretője legyen, de végül néhány lengyel arisztokrata meggyőzte arról, hogy ez hazafias kötelessége. Arra számítottak ugyanis, hogy a csábító segítségével sikerül kivívniuk hazájuk régóta áhított függetlenségét. Visszaemlékezésében az asszony is ezzel nyugtatgatta magát, mondván, az affér csupán a megszűnt lengyel államiság újjáélesztésének céljait szolgálta.
A kapcsolatot mindkét fél szigorúan titokban tartotta. Walewska csak esténként kereste fel Napóleont a királyi kastélyban, és még reggel előtt távozott. Ennek ellenére a legmagasabb varsói körökben az egyik legfelkapottabb téma a lengyel nemes asszony és a francia császár viszonya lett.

Amikor Napóleon áthelyezte székhelyét a kelet-poroszországi Finckenstein-kastélyba, Walewska is vele tartott, de továbbra is ügyelt arra, hogy titkos románcuk ne tudódjon ki. 1809-ben, bécsi utazása idején is követte a császárt; Napóleon és kísérete ekkor a Schönbrunn-kastély mellett szállt meg. Az asszony teherbe esett, majd visszatért Walewicébe, hogy életet adjon közös fiúknak, Alexandre Josephnek, akiből néhány évtizeddel később neves politikus és diplomata lett.

Walewska és Napóleon 1810-ben Párizsba költözött, kapcsolatuk azonban véget ért. Marie 1812-ben elvált férjétől, Colonna-Walewski bárótól, majd nem sokkal halála előtt hozzáment régi szeretőjéhez, Philippe Antoine d'Ornanóhoz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár