2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Hét híres szerető, aki megrázta a világot

2018. október 4. 18:53 Múlt-kor

Eva Braun

Eva Braun (1912-1945) tizenhét éves korában kezdett dolgozni eladóként a náci párt hivatalos fényképésze, Heinrich Hoffmann boltjában. 1929 októberében itt találkozott először a nála huszonhárom évvel idősebb Adolf Hitlerrel. 1933-tól fényképészként dolgozott Hoffmann mellett, így lehetősége nyílt, hogy csatlakozzon a Führer kíséretéhez, mint a nemzetiszocialista párt fotósa, és náci vezér figyelmét két öngyilkossági kísérlettel is megpróbálta magára vonni. Erőfeszítései eredményre vezettek, és 1936-ban már Hitler „háztartásához” tartozott.

Hitler és Braun soha nem mutatkoztak együtt a nyilvánosság előtt. Evának külön szobája volt a Berghofban, a berlini rezidencián és a berlini bunkerben is. A fiatal nő kevés politikai befolyással bírt Hitlerre, a náci pártnak sem volt tagja. Egy idő után Braun ugyan Hitler magántitkárává lépett elő, de soha nem vehetett részt a politikai megbeszéléseken.

1945 áprilisában Braun Berlinbe utazott, hogy Hitlerrel legyen a Führer-bunkerben, és nem volt hajlandó eltávozni onnan akkor sem, amikor a Vörös Hadsereg már Berlin kapujában állt. Április 28-ról 29-re virradó éjjel a Führer és Eva Braun egy egyszerű polgári ceremónia keretében összeházasodtak. Április 30-án – miután elköszöntek az alkalmazottaktól – mindketten öngyilkosságot követtek el. Eva ciánkapszulát vett be, Hitler pedig a jobb halántékára leadott lövéssel végzett magával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár