2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Hét híres szerető, aki megrázta a világot

2018. október 4. 18:53 Múlt-kor

Madame Pompadour

Jeanne-Antoinette Poisson, Pompadour márkinője (1721-1764) egy párizsi polgári család elsőszülött gyermekeként látta meg a napvilágot. Egy álarcosbálon hívta fel magára az akkor még előző szeretője, Châteauroux hercegnő halálát gyászoló XV. Lajos figyelmét. Az 1745 februárjában tartott ünnepséget követően Jeanne-Antoinette alig egy hónap múlva Lajos elsőszámú szeretője lett, „szolgáltatásaiért” cserébe a király márkinői rangra emelte. A szépséges és okos asszony teljesen a befolyása alá vonta királyt, és idővel beleszólhatott az állam- és külügyekbe is, aminek – a közkeletű vélekedéssel szemben – számos pozitív hozadéka lett Franciaországra nézve. Hatalma akkora volt, hogy pozícióját a király másik szeretője, a híres Marie-Louise O’Murphy de Boisfaily sem tudta megrengetni.

Az udvarban szerzett nagy befolyásával azonban több ellenséget is szerzett magának. A király törvényes gyermekei, különösen egyetlen fia, a trónörökös Lajos Ágost folyamatosan a grófnő ellen intrikált.
Madame Pompadour költekező életmódját többen is szemére vetették, a teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy nagy összegeket fordított a művészetek támogatására. Pártfogoltjai közé tartozott többek között Montesquieu és Rousseau is, Voltaire-t pedig ő neveztette ki udvari történetíróvá.


Miután szépségének hanyatlását önmaga is belátta, visszavonult, és „hivatalos szeretőből” a király igazi barátja lett, sőt még Lajos későbbi szerelmi kalandjait is ő szervezte. „Őfelsége, az Alsószoknya” – ahogyan II. Frigyes porosz király nevezte – rendkívüli asszony volt: a megcsalt királynével kialakított jó kapcsolata jelzi, hogy gyakran még ellenségeit is hatalmába kerítette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár