2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Hét híres szerető, aki megrázta a világot

2018. október 4. 18:53 Múlt-kor

Wallis Simpson

A brit uralkodóház történetének egyik legnagyobb szerelmi botránya VIII. Edward brit uralkodó és az amerikai Wallis Simpson (1896-1986) nevéhez fűződik. Wallis egy lisztkereskedő leányaként látta meg a napvilágot Pennsylvaniában. Gyermekkorában tragédiák sorát kellett elviselnie, ám élete később a megfelelő mederbe terelődött, és koldusbot helyett színvonalas iskolák és partik várták. A kitűnő öltözködési stílusáról és jó modoráról is ismert leány 1916-ban elkötelezte magát az amerikai haditengerészet egyik pilótája mellett, akit munkája hamarosan a Távol-Keletre hívott, az asszony pedig követte őt. Hűsége azonban nem bizonyult töretlennek: szerelmi afférba keveredett egy argentin diplomatával, majd Kínában az olasz külügyminiszterrel, Galeazzo Ciano gróffal, Mussolini vejével szűrte össze a levet.

Második házassága idején – mely során felvette a Simpson nevet – Angliába költözött, ahol belevághatott a válság által nem érintett hajózási üzletbe. A brit társasági eseményeken ismerkedett meg Edward walesi herceggel, akinek ironikus módon szeretője, Lady Furness mutatta be Wallist. 1934-ben, miközben férje sorra bukott bele a különböző pénzügyleteibe, az asszony maga „váltotta le” Furnesst a herceg ágyában. A trónörökös mellett más szeretőkkel is viszonyt folytató Wallis az összes nőtt elkergette a herceg körül, aki szolgai módon kezdett el függeni a férjes asszonytól. A királyi család nem nézte jó szemmel a kapcsolatot, mivel a trónörökös egyre jobban eltávolodott a hivatalos kötelezettségeitől.

Apja halála után, 1936. január 20-án Edward a Brit Birodalom uralkodója lett, de mivel az anglikán egyház komoly aggodalmának adott hangot az elvált asszonnyal kötendő házasság tervének hallatán, az év végén lemondott trónjáról. Miután Wallis is elvált második férjétől, 1937. június 4-én, az elhunyt V. György 72. születésnapján egybekeltek.

A Hitler által is szimpatikusnak mondott Wallis – akit eleinte nem akartak elismerni Windsor hercegnéjeként – férjével Franciaországban telepedett le. A királyi családhoz fűződő viszonyuk folyamatosan javult, ma mindketten a windsori kastély közelében fekvő Royal Burial Ground-ban alusszák örök álmukat. Wallis Simpson sírfeliratán pedig ez áll: ”Wallis, Windsor hercegnéje”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár