2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Hét híres szerető, aki megrázta a világot

2018. október 4. 18:53 Múlt-kor

Mata Hari

Eredeti nevén Margaretha Geertruida Zelle egy kalapüzletet működtető kohász leányaként született 1876-ban Hollandiában. Élete első felében folyamatosan költözködött. Éppen hágai nagybátyjánál élt, amikor megismerkedett későbbi férjével, a skót származású Rudolf MacLeoddal, akivel Holland Kelet-Indiába (ma Indonézia) költöztek. Házasságuk hamarosan tönkrement, miközben Jáván Mata Hari színésznek állt. Később Párizsban táncosnőként és kurtizánként tűnt fel: lenge öltözetében Távol-Keleten tanult egzotikus táncokat lejtett a nagyérdemű előtt, miközben a sajtó egy európai férjet szerzett indiai hercegnőként mutatta be. 1905-ben a milliomos francia iparmágnás, Émile Étienne Guimet szeretője lett.

Az 1900-as évek elején rengeteget utazott, megfordult Berlinben, Párizsban, Kairóban, Madridban, Rómában, Monte Carlóban, ahol erotikus tánctudásával kápráztatta el a kíváncsi közönséget. Karrierje 1912-ben hanyatlásnak indult, ezt követően kurtizánként kereste a mindennapi kenyérre valót.

Viszonya volt magas rangú katonatisztekkel, politikusokkal és nagy befolyással rendelkező üzletemberekkel is. Határokon átívelő tevékenysége és folytonos utazásai óhatatlanul magára vonták a hatóságok figyelmét az első világháború idején. 1917 januárjában a franciák megfejtettek egy német rejtjeles üzenetet, amelyben egy H-21 nevű német kémről írtak. Néhány történész azt gyanítja, hogy a lebuktatás a németek terve volt, mivel ekkor már tudomásuk volt arról, hogy a franciák meg tudják fejteni a rejtjeleiket.

1917. február 13-án Mata Harit a párizsi hotelszobájában letartóztatták, és Németországnak történő kémkedéssel, valamint 50 ezer francia katona megölésében való bűnrészességgel vádolták. Bár a brit és francia hatóságok nem találtak elégendő bizonyítékot ellene, és még a párizsi holland konzul is felszólalt a védelmében, a 41 éves kurtizánt 1917. október 17-én kivégezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár