2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét érdekesség Salvador Dalíról

2018. május 11. 12:18 Jeki Gabriella Múlt-kor

Gyermekkorában szadista hajlamokat mutatott

A modern művészet egyik legnagyobb alakja számára ifjú, zsenge korában az öröm és a fájdalom nagyjából ugyanazt jelentette. Legalábbis így fogalmazta meg később maga Salvador Dalí azokat a furcsa, gyermekkori szokásait, amelyeket senki sem értett. A fiatal Dalí ugyanis gyakran minden nyilvánvaló ok nélkül megtámadta az embereket. Erre a legrosszabb példát az egyik kedves barátja jelentette. Miközben a gyermek Dalí ezzel a bizonyos barátjával sétált, észrevette, hogy a hídról, amelyen átsétáltak, valami oknál fogva hiányzik a biztonsági korlát. Körbenézett, majd amikor senkit nem látott a közvetlen környezetükben, a fiatal Dalí úgy döntött, hogy egyszerűen lehajítja barátját a hídról. A fiú emiatt majdnem öt métert zuhant, egyenesen a híd alatt fekvő éles és egyenletlen és fűrészes mintájú sziklákra, amelynek következtében súlyosan megsérült. Kérdés azonban, hogy Dalí érzett-e bűntudatot, bűnbánatot vagy hasonlót ezzel kapcsolatban. Nos, a korabeli beszámolók szerint egyáltalán nem. Miközben a sérült barátját ápoló anyját figyelte, az öt éves Dalí nyugodtan ült egy padon, mosolyogva és cseresznyét eszegetve, amelyet a folyó véres vizét átszelve szedett egy fáról.

Hogy bűnös volt-e? Valószínűleg nem, de a történtek okát senki sem tudta megfejteni. Később, még ugyanabban az évben azonban egy újabb, bizarr esemény történt, amikor Dalí egy sebesült denevérrel foglalatoskodott. Egy nap éppen a denevér állapotát ellenőrizte, amikor látta, hogy azt hangyák lepték el, amelyek lassan élve megették azt. Dalí reakciója minderre igen meglepőnek bizonyult: egyszerűen felkapta a sérült denevért és beleharapott, majd a falatot a hangyákkal együtt szépen lassan elrágcsálta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech a modern művészet sajátos személyisége voltKülönböző anyagok és formák ötvözete teszi egyedülállóvá a Dalí ékszereketDalí egyik leghíresebb festményén a kemény és a lágy ellentétpárját vizsgálta
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár