2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Görög istenszobrok fejeit találták meg Törökországban

2023. január 2. 12:20 Múlt-kor

A Kütahya Dumlupınar Egyetem régészei több görög istenszobor fejére bukkantak az ókori Aizanoi városát feltáró ásatások során a törökországi Çavdarhisar településének területén.

Szoborfej
Forrás: Twitter / DPÜ Basın Yayın ve Halkla İlişkiler

Aizanoi az ókori Phrügia királyságának nyugati határvidékén helyezkedett el. A hellenisztikus korszakban többször is gazdát cserélt Bithünia és Pergamon királyságai között, i. e. 133-ban pedig a Római Birodalom részévé vált.

Monumentális épületeit a korai császárkortól az i. sz. 3. századig terjedő időszakban emelték, amikor a város Asia provincia fontos politikai és gazdasági központja volt. Diocletianus i. sz. 301-es közigazgatási reformjával Aizanoi Phrygia Pacatiana provincia része lett.

Az i. sz. 7. század után Aizanoi hanyatlásnak indult, a templomdombon álló épületek közül néhányat a szeldzsuk időszakban (1040–1157 között) erődítménnyé alakították.

A Kütahya Dumlupınar Egyetem régészei a Penkalas (mai nevén: Kocaçay) folyó fölött átívelő római hidak környékén végeztek feltárásokat, amikor rátaláltak a szoborfejekre.

Mások között Erósz (a szerelem és a szexualitás istene), Dionüszosz (a bor és a mámor istene), illetve Héraklész (Zeusz és Alkméné félisteni gyermeke) feje került most elő.

A kutatócsapat talált továbbá egy majdnem teljes szobrot is, amelynek csak egyik lába és talapzatának egy része hiányzik.

A szobor több mint két méter magas, és egy férfialakot ábrázol; egyelőre nem tisztázott, hogy Aizanoi egy fontos lakosát, egy héroszt, vagy egy istent.

Korábbi ásatások során már találtak szoborfejeket a közelben. 2021-ben Afrodité (a szépség és szerelem istennője) és Dionüszosz feje, 2020-ban pedig egy fej nélküli Héraklész-szobor került elő.

A most talált Héraklész-fej nem ehhez a szoborhoz tartozik, ami arra utal, hogy még egy másik szobor is felfedezésre vár.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár