2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Évtizedeken át titok maradt Al Capone halálának valódi oka

2020. május 5. 14:59 Múlt-kor

A leépülés kezdete

Mielőtt a szesztilalom hivatalosan is érvénybe lépett 1920-ban, Capone már elég nagy hírnevet szerzett magának New Yorkban ahhoz, hogy mentora, Johnny Torrio Chicagóba hívja, hogy csatlakozzon Colosimo bandájához. A bandavezér ekkoriban havonta 50 000 dollárt (mai értéken több mint 645 000 dollárt) keresett a legősibb mesterséghez való háttér biztosításából a városban.

A fiatal Capone nem csupán a sikerre, de annak külsőségeire és élményeire is vágyott, és számos alkalommal végzett – mondhatni – „minőségellenőrzést” a bordélyban. Miután kiderült, hogy megfertőződött a nemi úton terjedő betegséggel, szégyenében eltitkolta, és nem próbált semmiféle kezelést keresni.

Ennél jóval sürgetőbb ügyek is akadtak életében, mint a testében tenyésző mikróbák: Torrióval hamarosan azon mesterkedtek, hogy megöljék Colosimót, és átvegyék tőle birodalmát – ezt végül 1920. május 11-én meg is tették.

Az évtized során nem volt megállás Capone számára: átvette az uralmat a chicagói bordélyok után az illegalitásba szorult szeszkereskedelem felett is, és a kor egyik leggazdagabb emberévé vált.

Terjeszkedése közben sokszor látványosan és kegyetlenül számolt le ellenfeleivel, következmények nélkül – ennek leghíresebb példája az 1929. február 14-ei, úgynevezett Valentin-napi mészárlás. Ennek hatására egyre többen hitték el: Capone valósággal érinthetetlen.

Az 1920-as évtized végére már jelentkező elmebaja környezete legtöbb tagjának még nem tűnt fel, amikor Capone csillaga leáldozott, és a hatóságok adóelkerülés vádjával letartóztatták 1931. október 17-én. A 11 év börtönre ítélt gengszterkirály fogságban töltött évei alatt állapota rohamosan elkezdett romlani, amit leginkább kognitív zavarai és hisztérikus rohamai jeleztek.

Capone mintegy nyolc évet ült le kiszabott büntetéséből, 1934-től az újonnan megnyílt Alcatraz szigetén San Franciscónál. Ahogy a szifilisz egyre jobban gyengítette idegrendszerét, egyre kevésbé volt képes az utasítások betartására.

Felesége, Mae erre hivatkozva kardoskodott szabadon engedése mellett – Capone ekkor már fűtött cellájában is legtöbbször téli kabátban és kesztyűben ücsörgött. 1938 februárjában végül hivatalosan is diagnosztizálták neuroszifilisszel, és indítványozták szabadon engedését a kezeléshez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Capone 1930-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)Al Capone aktája 1932-ben – az ellene felhozott vádak nagy részében az „ejtve” megjegyzés olvasható (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: Wikimedia Commons

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár